Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowy mazurek

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO KRUCHE

mąka 35 dag
cukier puder 3 łyżki
masło 20 dag
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

NADZIENIE

masło 10 dag
śmietana 30% 2 łyżki
biała czekolada 3 sztuki (300 gram)
owoce kandyzowane 330 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowy mazurek

Kroki postępowania

1
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki i zarabiamy ciasto.
Krok 1 - Kolorowy mazurek foto
2
Ciasto wałkujemy na grubość około 0,8 cm. Wycinamy z niego kształt jajka i wykładamy nim dno tortownicy. Z pozostałej części ciasta wykonujemy wyższy brzeg mazurka. Środek ciasta nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
Krok 2 - Kolorowy mazurek foto
3
Tak przygotowane ciasto pieczemy około 30 minut w 180°C. Wyjmujemy i studzimy.

Krok 3 - Kolorowy mazurek foto
4
NADZIENIE: Masło, połamaną czekoladę i śmietanki umieszczamy w garnku. Składniki rozpuszczamy na wolnym ogniu. Do płynnej masy czekoladowej wsypujemy owoce kandyzowane.
Krok 4 - Kolorowy mazurek foto
5
Całość mieszamy i wykładamy na kruche ciasto. Mazurek pozostawiamy do momentu jak czekoladowy wierzch zastygnie i można się częstować.
Krok 5 - Kolorowy mazurek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 12.12.2016 18:27
Apetyczny.
olkaaa 12.12.2016 12:46
ładnie wygląda
mirosława4 12.12.2016 11:47
apetyczny !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak