Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada buraczkowa ze śledziem

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone pieczone 5 sztuk
marchewka 3-4 sztuki
ziemniaki ugotowane 3-4 sztuki
jajka ugotowane na twardo 2 sztuki
cebula posiekana 1 sztuka
płaty śledziowe solone 2-3 sztuki
majonez tradycyjny 100 gram
sól do smaku

Porada

W niektórych przepisach widziałam, że dodana była również żelatyna ale uważam, że nie jest ona konieczna jeśli tylko dobrze odsączymy buraczki.

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada buraczkowa ze śledziem

Kroki postępowania

1
Jajka ugotować na twardo. Warzywa oprócz cebuli ugotować w łupinkach, po ugotowaniu obrać.
Warzywa każde z osobna oraz jajka zetrzeć na tarce na małych oczkach jarzynowych, przełożyć w osobnych miseczkach. Buraczki po starkowaniu bardzo dokładnie odcisnąć z soku najlepiej za pomocą gazy na sitku.
Śledzie i cebulę pokroić w mała kosteczkę, razem wymieszać.
Wszystkie produkty przed złożeniem rolady dobrze schłodzić, najlepiej około 3 godzin.
Krok 1 - Rolada buraczkowa ze śledziem  foto
2
Składanie rolady:
Na deskę wyłożyć folię spożywczą na niej ułożyć dokładnie odciśnięte buraczki- jest to pierwsza warstwa ( mój wymiar pierwszej buraczkowej warstwy to 32x25cm) . Ja nakładałam na buraczki dodatkową folię i to przez nią ugniatałam warstwę buraków. Lekko posolić.
Kolejna warstwa, to marchewka, którą układamy zostawiając na bokach marginesy. Każda kolejna warstwa musi być nieco węższa od poprzedniej. Lekko posolić i posmarować majonezem.
Na marchewce ułożyć ziemniaki znów lekko posolić i posmarować majonezem. Na nich koleją warstwą są jajka. Na jajkach ułożyć drobno pokrojone i wymieszane z cebulką śledzie.
Krok 2 - Rolada buraczkowa ze śledziem  foto
3
Gdy wszystkie warstwy są już nałożone chwytamy oburącz dłuższe krawędzie i zawinąć do środka najpierw prawą i następnie nakładając lewą stronę tworząc roladę. Mam nadzieję, że piszę dość zrozumiale. Niestety nie miałam pomocników, którzy w trakcie jej zawijania zrobili by zdjęcie.
Po złożeniu rolady zawinąć ją w folię i dobrze schłodzić najlepiej przez całą noc. Przed podaniem dowolnie udekorować i kroić w plastry.
Krok 3 - Rolada buraczkowa ze śledziem  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edytazaw89@wp 13.12.2016 08:46
Wygląda pysznie
Ada-Gaba 12.12.2016 20:59
pyszna propozycja
adelajda 12.12.2016 17:03
pyszna rolada
Ewa Wojtaszko 12.12.2016 14:02
fajny kolorek i pomysł super
Grazyna0211 12.12.2016 11:10
smaczna rolada
Mniam 12.12.2016 11:05
Piękna i smaczna rolada :)
jan_mag 12.12.2016 10:55
Fajny pomysł :)
RenataZ-et 12.12.2016 10:07
pięknie wygląda :)
Beatris 12.12.2016 09:55
Wygląda bardzo apetycznie :)
Wiesława1 12.12.2016 09:32
Ciekawa propozycja
Stenka 12.12.2016 09:19
ciekawa propozycja
MonikaW 12.12.2016 09:07
pięknie się prezentuje
Jadwiga/Jaga85 12.12.2016 08:53
pomysłowa roladka
w mojej kuchni 12.12.2016 01:46
apetyczne i pomysłowe
jagoda5913 12.12.2016 01:10
super wygląda
norweska20 11.12.2016 23:50
prezentuje się wspaniale
Patrycja33 11.12.2016 22:47
wygląda pięknie :)
Ania321 11.12.2016 22:26
ciekawy przepis :)
Renata9 11.12.2016 22:22
Smaczne jedzonko
asiatok 11.12.2016 22:09
bardzo innowacyjny przepis
sezamek 11.12.2016 22:02
Bardzo fajne :)
dodi 11.12.2016 21:56
ale apetycznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak