Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodowo- truskawkowe romby

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serek mascarpone 200 gram
żółtko jajek 2 sztuki
truskawki do dekoracji
jagody do dekoracji
ciasto francuskie 1 opakowanie
jajko do smarowania
cukier puder 1 łyżka do kremu
cukier trzcinowy do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodowo- truskawkowe romby

Kroki postępowania

1
Ciasto francuskie rozwijamy. Gotowe radełkiem dzielimy na 6 dużych kwadratów.
W każdym kwadracie dodatkowo nacinamy po przeciwnych rogach dwa duże „L”.
Krok 1 - Jagodowo- truskawkowe romby foto
2
Otrzymaną ramkę, przeplatamy na przeciwne strony, formując jednocześnie „romby”.
Krok 2 - Jagodowo- truskawkowe romby foto
3
„Romby” przekładamy na przygotowaną blaszkę i smarujemy je jajkiem. Dodatkowo brzegi posypujemy cukrem trzcinowym, a środki nakłuwamy widelcem.
Tak przygotowaną blaszkę z ciastkami wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 15 minut w 190°C do wyrośnięcia i zrumienienia. Upieczone wyjmujemy i studzimy.
Między czasie przygotowujemy krem mascarpone.
Krok 3 - Jagodowo- truskawkowe romby foto
4
KREM: Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Gotowe łączymy z serkiem i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiego, puszystego kremu.
Krok 4 - Jagodowo- truskawkowe romby foto
5
Przygotowany krem przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy go na środki upieczonych rombów.
Na serek wykładamy umyte i osuszone owoce (jagody i truskawki). Deser przekładamy do chłodu. Przed podaniem dekorujemy go bazylią i oprószamy cukrem pudrem.
Krok 5 - Jagodowo- truskawkowe romby foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bertpvd 10.12.2016 16:38
wygląda wspaniale
gusia1000 10.12.2016 15:42
Fajne ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak