Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowe semifreddo

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 sztuki
serek mascarpone 200 gram
truskawki świeże 400 gram
śmietana 30% 0,5 litry
cukier kryształ 3 łyżki
cukier puder 2 łyżki
sól szczypta
owoce do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowe semifreddo

Kroki postępowania

1
Truskawki przepłukujemy, osuszamy i usuwamy z nich szypułki. Tak przygotowane miksujemy. Mus truskawkowy słodzimy do smaku cukrem kryształem (około 1 łyżka).
Krok 1 - Truskawkowe semifreddo foto
2
Białka oddzielamy od żółtek. Przekładamy je do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy. Do ubitych dodajemy 2 łyżki cukru kryształu, a następnie żółtka. Całość ubijamy na puszystą masę.
Krok 2 - Truskawkowe semifreddo foto
3
Do oddzielnej miski wlewamy schłodzoną śmietankę. Ubijamy ją na sztywno, pod koniec dodając serek mascarpone oraz cukier puder do smaku. Do ubitej dodajemy puszystą masę jajeczną. Ponownie miksujemy całość.
Krok 3 - Truskawkowe semifreddo foto
4
Gotową masę śmietanową dzielimy na 2 części. Pierwszą pozostawiamy bez zmian, a drugą łączymy z połową otrzymanego musu truskawkowego.
Krok 4 - Truskawkowe semifreddo foto
5
Do przygotowanego pojemnika (plastikowy lub szklany) o pojemności 1,3 l przekładamy naprzemiennie otrzymaną masę jasną, różową i pozostały mus truskawkowy.
Deser wkładamy na około 8 godzin do zamrażalki. Gotowy dekorujemy świeżymi owocami i podajemy:).
Krok 5 - Truskawkowe semifreddo foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edytazaw89@wp 11.12.2016 07:06
Wygląda pięknie
Stenka 10.12.2016 20:21
smaczny deser
gusia1000 10.12.2016 15:41
Pychotka. Tylko to robić.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak