Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraki pieczone

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

buraki czerwone 10 sztuk

Dodatkowo

folia aluminiowa

Porada

Najsmaczniejsze są takie, które posiadają cienką skórkę, jednolitą barwę oraz ciemny miąższ (mają więcej antocyjanów - flawonoidów). Buraczki o marmurkowatym wnętrzu będą bardziej ciężkostrawne (przez większa ilość celulozy).

Przepis i sposób przygotowania na: Buraki pieczone

Buraki (najlepiej tej samej wielkości, aby równomiernie się piekły) należy dokładnie umyć (nie obierać!) i osuszyć za pomocą ręcznika kuchennego.
Następnie każde warzywo owinąć (błyszczącą stroną do środka) w kawałek folii aluminiowej i luźno ułożyć na blasze rozgrzanego piekarnika.
(Buraczki można piec w naczyniu żaroodpornym - pod przykryciem i bez zawijania w folię.)
Piec 1-2 godziny w 180 stopniach.
(Czas zależy od wielkości i rodzaju buraka. W gotowego buraka łatwo wchodzi wykałaczka lub ostrze noża. Skórka też lżej odchodzi.)
Po ostudzeniu i bezpośrednio przed spożyciem - buraczki należy obrać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.02.2017 23:17
Zdrowe jedzenie.
Diana Rusiłowicz 11.12.2016 00:59
Ależ proszę :*
Diana Rusiłowicz 11.12.2016 00:59
Ja również :)
Janina 10.12.2016 16:46
Smaczne i zdrowe;))
Futka 10.12.2016 15:35
Kocham! Uwielbiam! Porywam wszystkie! :D
Marcepanowy kącik 10.12.2016 12:12
Bardzo lubię takie buraczki :)
Madzai 10.12.2016 09:45
Smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak