Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotkowe gofry z ciasta francuskiego z kremem mascarpone

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Gofry z ciasta francuskiego z jabłkami z kremem mascarpone to świetny pomysł na deser czy podwieczorek. Niecodzienny przepis na gofry z ciasta francuskiego jest ciekawym urozmaiceniem!

Składniki:

jabłka 5 sztuk
serek mascarpone 250 gram
żółtko jajek 2 sztuki
porzeczki do podania
jagody do podania
ciasto francuskie 1 opakowanie
cukier puder 1 łyżka
cynamon Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotkowe gofry z ciasta francuskiego z kremem mascarpone

Czy robiłeś kiedyś gofry z ciasta francuskiego, do tego z jabłkami? Z użyciem gofrownicy można przygotować ciekawą wariację na temat szarlotki, ale i gofrów! Jabłka zamknięte pomiędzy dwoma płatami ciasta francuskiego, a do tego pysznie kremowe mascarpone - musicie tego spróbować!

Kroki postępowania

1
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i przysmażamy około 15 minut. Pod koniec przyprawiamy je do smaku cynamonem, zdejmujemy z ognia i studzimy. Jabłka dzielimy na 4 części, bo tyle będzie gofrów.
Krok 1 - Szarlotkowe gofry z ciasta francuskiego z kremem mascarpone foto
2
Gotowe ciasto francuskie rozwijamy. Dzielimy ja na 8 prostokątów ( ich wielkość należy dopasować do wielkości gofrownicy, którą dysponujemy).
Na co drugi prostokąt wykładamy porcje jabłek.
Krok 2 - Szarlotkowe gofry z ciasta francuskiego z kremem mascarpone foto
3
Jabłka przykrywamy pustym ciastem i brzegi delikatnie dociskamy. Tak przygotowane „szarlotki” umieszczamy kolejno w nagrzanej gofrownicy.
Krok 3 - Szarlotkowe gofry z ciasta francuskiego z kremem mascarpone foto
4
Gofry pieczemy około 7 minut. Gotowe wyjmujemy i studzimy na kratce.
Między czasie przygotowujemy krem.
Krok 4 - Szarlotkowe gofry z ciasta francuskiego z kremem mascarpone foto
5
Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, po czym łączymy je z serkiem mascarpone. Gotowy krem wykładamy na delikatnie przestudzone gofry. Wierzch posypujemy porzeczką i jagodami.
Danie jest już gotowe do podania.
Krok 5 - Szarlotkowe gofry z ciasta francuskiego z kremem mascarpone foto

Sprawdź także:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 03.02.2017 19:31
Bardzo pomyslowe i smakowite:)
Motorek 12.12.2016 16:44
ekstra gofry
Wacław 10.12.2016 10:26
bardzo pyszne :-)
gusia1000 09.12.2016 22:59
Pomysłowo.
Beatris 09.12.2016 19:04
Niezwykle smakowicie wyglądają, chętnie bym zjadła :)
Malinka 09.12.2016 17:50
Bardzo apetycznie się prezentują!
agnieszka214 09.12.2016 14:29
alez pyszne gofry mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak