Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki warzywno-grzybowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 35 dag
gorąca woda 2/3 szkl
puree z dyni 1/4 szkl
oliwa 2 łyżki
sól szczypta

Farsz

kapusta biała 30 dag
marchewka 1 szt
boczniaki 30-40 dag
cebula 1 szt
oliwa 2 łyżki
masło 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
sos sojowy do smaku

Pozostałe składniki

boczek wędzony
cebula
smalec

Porada

Dyniowe pierożki z warzywami z dodatkiem boczniaków to pomysł na wyśmienite danie. Pierogi podałam z chipsami z wędzonego boczku i usmażoną cebulką.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki warzywno-grzybowe

Kroki postępowania

1
Nadzienie: Umytą kapustę razem z obraną marchewką ugotować na pół miękko w lekko osolonej wodzie, osączyć, ostudzić.
Krok 1 - Pierożki warzywno-grzybowe foto
2
Kapustę posiekać a marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i boczniaki drobno posiekać. Na rozgrzanej oliwie z masłem zeszklić cebulę, wsypać boczniaki, podsmażyć.
Krok 2 - Pierożki warzywno-grzybowe foto
3
Następnie dodać kapustę i marchew, wymieszać i smażyć do odparowania wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Krok 3 - Pierożki warzywno-grzybowe foto
4
Ciasto: Gorącą wodę wymieszać z musem z dyni i oliwą. Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, wsypać odrobinę soli, mieszając stopniowo wlewać wodę, zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15-20 minut.
Krok 4 - Pierożki warzywno-grzybowe foto
5
Ciasto rozwałkować, pokroić w kwadraty, układać na foremce do lepienia pierogów, włożyć porcję farszu.
Krok 5 - Pierożki warzywno-grzybowe foto
6
Dokładnie zlepiać. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 4-5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, wkładać na talerze. Podawać okraszone usmażonym boczkiem i cebulką.
Krok 6 - Pierożki warzywno-grzybowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 09.12.2016 17:50
Dobre pierogi.
Beatris 09.12.2016 11:52
Dużo bym dała za porcyjkę, pycha :)
olkaaa 09.12.2016 11:06
ciekawy pomysł
KORAL 09.12.2016 09:43
Pyszne, lubię to połączenie :)
Margo1 09.12.2016 09:02
Wyglądają uroczo, takich jeszcze nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak