Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik z kurczakiem i pęczakiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka 1 duża szt.
pietruszka 1 szt
seler 1/2 szt
ziemniaki 3 szt
filet z kurczaka 1 szt
kasza pęczak 4 łyżki
natka pietruszki
cebula 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
sól i pieprz
Pieprz czarny ziarnisty Prymat

Porada

Krupnik ten wykonuję jeszcze w inny sposób. Warzywa - marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pozostawiamy pokrojone w kostkę. Dalej zupę wykonujemy jak wyżej.

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik z kurczakiem i pęczakiem

Warzywa obieramy ze skórki, myjemy i osuszamy. Marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę, natomiast selera, pietruszkę i cebulę pozostawiamy w całości. Warzywa zalewamy ok. 1,5 lita wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i zagotować.
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, odcinamy niepotrzebne części i kroimy w kostkę. Wrzucamy do gotujących warzyw. Gotujemy ok. 30-40 min. Gdy kawałki kurczaka oraz warzywa będą miękkie wrzucamy opłukany pod bieżącą wodą pęczak. Gotujemy do momentu aż pęczak będzie miękki. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do gotowej zupy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 09.12.2016 11:06
Dawno nie jadłam krupniczku, a bardzo lubię... Pyszna zupa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak