Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa ricotta

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko tłuste 3 l
śmietana kremówka 1 szklanka
sok z cytryny 3 łyżki
sól 1 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa ricotta

W garnku połącz ze sobą mleko, kremówkę,sól i sok z cytryny. Garnek z mlekiem postaw na średnim ogniu,zagotuj. Pamiętając aby mleka nie mieszać. Gdy tylko mleko się zagotuje zdejmij garnek z ognia. Odstaw na ok. 15-20 minut. Następnie na durszlaku rozłóż ściereczkę lub pieluchę tetrową i przecedź ser. Odstaw na ok. 1-2 godziny aby ser odciekł. Gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak