Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

malinowa chmurka

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 3
cukier puder 30 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier wanilinowy
mąka pszenna 150 g
masło
maliny mrożone 600 g
galaretka różowa 3
gorąca woda 3,5 szkl
śmietana kremówka 500 ml
serek mascarpone 250 g
cukier puder 3 łyżki
laska wanilii
białko 3
cukier drobny
skrobia ziemniaczana 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: malinowa chmurka

Ciasto: Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Przygotować prostokątną blachę. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy.
Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 15 - 20 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.
Maliny:
Maliny mrożone wcześniej rozmrozić na durszlaku.
3 malinowe galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.
Krem:
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubić do otrzymania gęstego kremu. Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.
Beza:
Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną.
Formę odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy.
Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.
Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 08.12.2016 11:21
apetyczne !
Beatris 08.12.2016 11:09
Smakowite ciasto, chętnie zjadłabym kawałeczek :)
Ewelina1991 08.12.2016 09:35
świetne ciasto
Edith85 08.12.2016 08:52
Uwielbiam :-)
Krzysztof15 08.12.2016 06:17
pyszne ciacho
w mojej kuchni 08.12.2016 00:09
apetyczne ciasto
gusia1000 08.12.2016 00:07
Dobre ciasto.
Iwusia 07.12.2016 22:28
lubię to ciasto - pycha :)
magdow 07.12.2016 21:52
pysznie wygląda ;)
IZABELA29 07.12.2016 21:25
Pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak