Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułka drożdżowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka 3 szklanki
drożdże 3 dag
mleko 1 szklanka/letnie
cukier 5 łyżek
cukier waniliowy 1 szt
aromat waniliowy kilka kropel
sól 1/2 łyżeczki
smalec 6 łyżek
dżem 1/2 słoiczka
tłuszcz do formy

Składniki na kruszonkę

mąka 5 łyżek
olej 5 łyżek
cukier 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Bułka drożdżowa

Kroki postępowania

1
Wykonanie kruszonkę:
Z podanych składników zagnieść kruszonkę i chwilę schłodzić w lodówce.
Wykonanie:
Z drożdży i kilku łyżek ciepłego mleka przygotować rozczyn. Gdy lekko podrośnie dodać resztę składników (oprócz dżemu) i wyrobić gładkie ciasto.
Krok 1 - Bułka drożdżowa foto
2
Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, jeszcze raz zagnieść i przełożyć do przygotowanej formy. Górę bułki posmarować dżemem i posypać kruszonką.
Krok 2 - Bułka drożdżowa foto
3
Piec w temperaturze 180 stopni przez ½ godziny.
Krok 3 - Bułka drożdżowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 08.12.2016 15:01
smakowita bułka
Barbara13 07.12.2016 23:29
Bardzo lubię takie bułki
RenataZ-et 07.12.2016 23:17
lubię takie wypieki
Babeczka35 07.12.2016 20:16
Bardzo smacznie.
w mojej kuchni 07.12.2016 18:50
bardzo lubię takie drożdżowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak