Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety rybne w galarecie

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karp dzwonka 1 kilogram
cebula biała 2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
miód prawdziwy 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżek
jajko 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuk
Ziele angielskie całe Prymat kilka ziarenek
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety rybne w galarecie

Karpia dokładnie oczyścić, pokroić w dzwonka i zmielić dwa razy z jedną cebulą. Przełożyć do miski, dodać bułkę tartą, sól i pieprz do smaku, imbir, miód i jajko. Wyrobić dokładnie masę i zwilżonymi dłoniami formować pulpety.

W garnku zagotować 11/2 litra wody, włożyć drugą cebulę, marchewkę, listek laurowy, ziele angielskie, posolić do smaku i ugotować wywar. Do wywaru włożyć przygotowane pulpety i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 35 minut. Następnie łyżką cedzakową wyjąć pulpety i ułożyć na półmisku. Po czym przecedzić wywar przez gęste sito lub przez gazę.

Do wywaru dodać rozpuszczoną w ½ szklance zimnego wywaru żelatynę, zagotować i jeszcze raz przecedzić. Zalać pulpety, ozdobić marchewką, schłodzić i podawać z pieczywem i startym chrzanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 08.12.2016 09:18
U nas jest to tradycyjne danie wigilijne.
RenataZ-et 07.12.2016 23:16
świetny pomysł
Stenka 07.12.2016 19:21
ładne i smaczne danie
Grazyna0211 07.12.2016 18:49
smaczne danie
Bernadeta1 07.12.2016 18:42
smaczna taka kolacyjka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak