Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba w aromatycznej marynacie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryba morska 1 szt (sierpik)
cytryna 1 szt
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
rozmaryn 2 gałązki
masło 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
miód prawdziwy 1 łyżeczka
imbir starty szczypta
sos sojowy 10 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku

Porada

Ryba marynowana w czosnku, cytrynie i rozmarynie jest smaczna i aromatyczna. Sierpik w takim wydaniu to idealna propozycja na wigilijne danie.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba w aromatycznej marynacie

Kroki postępowania

1
Czosnek przecisnąć przez praskę. Rozmaryn drobno posiekać. Cytrynę sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, zetrzeć skórkę
Krok 1 - Ryba w aromatycznej marynacie foto
2
Przygotowane składniki włożyć do miski, dodać olej, sos sojowy, miód, imbir i 2 łyżki soku z cytryny, wymieszać.
Krok 2 - Ryba w aromatycznej marynacie foto
3
Umytą i wypatroszoną rybę osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem.
Krok 3 - Ryba w aromatycznej marynacie foto
4
Włożyć do naczynia żaroodpornego, dokładnie natrzeć marynatą, przykryć i odłożyć na pół godziny.
Krok 4 - Ryba w aromatycznej marynacie foto
5
Przed pieczeniem do środka ryby włożyć pokrojoną cebulę, plasterek cytryny i masło.
Następnie przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35-40 minut.
Krok 5 - Ryba w aromatycznej marynacie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 09.12.2016 20:38
cudnie wygląda
bietka 07.12.2016 17:42
smaczna rybka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak