Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z karmelizowanymi śliwkami

5.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 1 podwójna
rozmaryn 3-4 gałązki
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
sól
olej 3 łyżki
ocet balsamiczny 2 łyżki
miód 3/4 łyżki
cukier trzcinowy 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka
sok z cytryny
śliwki 10 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z karmelizowanymi śliwkami

Kroki postępowania

1
Umyte i osuszone mięso dzielimy na mniejsze porcje. Przygotowane kawałki mięsa delikatnie rozbijamy, po czym oprószamy solą, przyprawą do kurczaka, pieprzem oraz posypujemy igiełkami rozmarynu.
Krok 1 - Filet  z karmelizowanymi śliwkami foto
2
Przyprawione mięso przekładamy na patelnię grillową posmarowaną niewielką ilością tłuszczu. W trakcie jak pierwsza strona filetu się rumieni przygotowujemy śliwkowy sos.
Krok 2 - Filet  z karmelizowanymi śliwkami foto
3
Umyte śliwki przekrawamy na połowę i usuwamy z nich pestki. Każdą połówkę jeszcze raz przecinamy wzdłuż. Śliwki przekładamy na talerz. Dodajemy do nich cukier, miód, ocet balsamiczny, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Filet  z karmelizowanymi śliwkami foto
4
Przysmażone z jednej strony mięso przekładamy na drugą. Gdy druga strona będzie również gotowa do mięsa dodajemy śliwki wraz z sosem. Całość przysmażamy jeszcze około 2 minuty. Gotowe.
Krok 4 - Filet  z karmelizowanymi śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 10.12.2016 06:42
smaczne mięsko
Pani Domu 08.12.2016 08:37
pyszny pomysł
gusia1000 07.12.2016 17:34
Bardzo dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak