Filet z karmelizowanymi śliwkami

Filet z karmelizowanymi śliwkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    1 podwójna
  • rozmaryn

    3-4 gałązki
  • przyprawa do kurczaka

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • sól

  • olej

    3 łyżki
  • ocet balsamiczny

    2 łyżki
  • miód

    3/4 łyżki
  • cukier trzcinowy

    1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek

    1 łyżka
  • sok z cytryny

  • śliwki

    10 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Filet  z karmelizowanymi śliwkami
Umyte i osuszone mięso dzielimy na mniejsze porcje. Przygotowane kawałki mięsa delikatnie rozbijamy, po czym oprószamy solą, przyprawą do kurczaka, pieprzem oraz posypujemy igiełkami rozmarynu.
Krok 2 - Filet  z karmelizowanymi śliwkami
Przyprawione mięso przekładamy na patelnię grillową posmarowaną niewielką ilością tłuszczu. W trakcie jak pierwsza strona filetu się rumieni przygotowujemy śliwkowy sos.
Krok 3 - Filet  z karmelizowanymi śliwkami
Umyte śliwki przekrawamy na połowę i usuwamy z nich pestki. Każdą połówkę jeszcze raz przecinamy wzdłuż. Śliwki przekładamy na talerz. Dodajemy do nich cukier, miód, ocet balsamiczny, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Filet  z karmelizowanymi śliwkami
Przysmażone z jednej strony mięso przekładamy na drugą. Gdy druga strona będzie również gotowa do mięsa dodajemy śliwki wraz z sosem. Całość przysmażamy jeszcze około 2 minuty. Gotowe.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Motorek

10.12.2016 06:42
smaczne mięsko

Pani Domu

08.12.2016 08:37
pyszny pomysł

gusia1000

07.12.2016 17:34
Bardzo dobry

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat