Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto chałwowe
Kroki postępowania
Każdą część ciasta wałkujemy osobno i wykładamy na przygotowane blaszki. Nakłuwamy widelcem. Rozwałkowane ciasta pieczemy kolejno w 180°C do zrumienienia (po około 15-20 minut).Upieczone studzimy.
Masło przekładamy do miski. Ucieramy je dodając do niego cukier puder. Do gładkiej masy dodajemy przygotowaną wcześniej masę powstałą z rozkruszonego ciasta.
Całość miksujemy do połączenia składników. Masę dzielimy na dwie równe części. Do pierwszej części dodajemy spirytus do smaku oraz cukier waniliowy.Do drugiej części dodajemy zaparzone kakao.
W ten sposób po wymieszaniu otrzymujemy masę kakaową i waniliową.
Wodę umieszczamy w garczku. Dodajemy do niej cukier puder i podgrzewamy całość do uzyskania syropu. Do gotowego dodajemy orzechy. Całość chwilkę razem podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Masło ucieramy. Do utartego dodajemy przestudzone orzechy.
Przełożenie:
Ciasto kruche - masa waniliowa -masa orzechowa - masa kakaowa - ciasto kruche - polewa czekoladowa.