Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z maką pełnoziarnistą i z farszem kapuścianym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 4 szklanki
mąka pełnoziarnista 4 szklanki
olej rzepakowy 5 lyzek
sól 1/4 lyzeczki
woda ciepła ok 3 szklanki

farsz

kapusta biała pol glowki
kapusta kiszona 500 g
cebula biała 1,5 szt
grzyby suszone pol szklanki
olej do smażenia 50 ml
Kminek mielony Prymat pol lyzeczki
sos sojowy 2 lyzki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

dodatkowo

masło 100 g
sól 1,5 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z maką pełnoziarnistą i z farszem kapuścianym

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30 min.
Cebule siekamy i podsmażamy na oleju na zloty kolor. Kapustę białą drobno kroimy lub ścieramy na tarce na grubych oczkach i gotujemy do miękkości.
Grzyby gotujemy do miękkości, odcedzamy i drobno kroimy.
Kapustę kiszona odcedzamy i drobno kroimy. Następnie łączymy z kapusta białą, grzybkami oraz cebulka.Dodajemy sos sojowy i przyprawiamy do smaku.
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kolka. Na każdy placek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy pieroga, tak aby podczas gotowania się nie otworzył. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez 3 min, co jakiś czas mieszając. Następnie pierogi wyciągamy łyżką cedzakowa.
Masło rozpuszczamy i polewamy nim gotowe pierogi. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anulka69 10.12.2016 08:22
ślinka cieknie
Futka 06.12.2016 14:30
Pyszne pierożki :)
olkaaa 06.12.2016 12:42
bardzo fajne
Aleksandra/Olcia 06.12.2016 12:14
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak