Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp wigilijny wędzony w garnku parowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ryba 1 kg/karp
herbata 2 łyżki/liściasta
cukier 1 łyżeczka
olej do smażenia

Składniki na marynatę

Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
przyprawy 3 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżeczki
woda 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Karp wigilijny wędzony w garnku parowym

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Rybę dokładnie sprawić, dokładnie opłukać i pokroić w dzwonka. Wszystkie składniki na marynatę połączyć, wymieszać i polać rybę i odstawić na 2 godziny.
Krok 1 - Karp wigilijny wędzony w garnku parowym foto
2
Następnie usmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. W garnku parowym wyłożyć dno folią aluminiową i wysypać herbatę wymieszaną z cukrem.
Krok 2 - Karp wigilijny wędzony w garnku parowym foto
3
Nałożyć szklane naczynie do gotowania, ułożyć przygotowaną rybę i przykryć. Garnek postawić na średnim ogniu do momentu aż cukier z herbatą zacznie dymić.
Krok 3 - Karp wigilijny wędzony w garnku parowym foto
4
Nie odkrywając zestawić z ognia i wędzić rybę przez około 20 minut.
Folię musimy rozłożyć w garnku bo inaczej przypali się nam garnek!
Krok 4 - Karp wigilijny wędzony w garnku parowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 05.12.2016 22:12
Bardzo dobry
kd045 05.12.2016 21:54
smaczny pomysł ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak