Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos ciemny

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sos pieczeniowy
rosół 300 ml
mąka pszenna 2 łyżki
woda zimna 1/5 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz kolorowy Prymat w młynku 1/4 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Sos ciemny

Sos pieczeniowy z torebki rozpuszczamy zimnym rosołem , wlewamy do rondela i podgrzewamy na wolnym ogniu . Dosypujemy zioła , szczyptę pieprzu , soli . Z mąki i zimnej wody robimy zaczepkę i zalewamy go na gotujący sos .Gotować aż zacznie gęstnieć , gotowym polewać ziemniaki lub pieczenie do drugiego dania . ( Sos taki można zrobić wykorzystując wywar płynny z pod pieczenia mięsa w piekarniku wówczas zlać go i zatrzepać mąką . )

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 05.12.2016 15:25
brzmi ciekawie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak