Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Młode ziemniaki otulone boczkiem i cebulą

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 10 szt
boczek wędzony 10 plastrów
cebula 2 szt
olej 2 łyżki
tymianek 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
masło 50 g
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Młode ziemniaki otulone boczkiem i cebulą

Kroki postępowania

1
Młode ziemniaki wyszoruj, przełóż do garnka i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie.
Krok 1 - Młode ziemniaki otulone boczkiem i cebulą foto
2
Olej wymieszaj z tymiankiem, papryką mieloną oraz odrobiną soli i pieprzu. Marynatą posmaruj przestudzone ziemniaki.
Krok 2 - Młode ziemniaki otulone boczkiem i cebulą foto
3
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Ziemniaki obłóż dookoła cebulą i zawiń w plastry boczku. Zawinięte ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułóż kawałki masła. Naczynie przykryj.

Ziemniaki piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Pięć minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, aby boczek się zarumienił.
Krok 3 - Młode ziemniaki otulone boczkiem i cebulą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

R'n'G Kitchen 06.12.2016 14:37
Uwielbiamy takie jedzenie
mirosława4 05.12.2016 08:08
pożywne danie
Franciszek 05.12.2016 01:09
ciekawy pomysł
norweska20 04.12.2016 22:56
smakowity pomysł
Renata9 04.12.2016 22:31
Smaczne jedzonko
Łukasz15 04.12.2016 22:28
Rewelacja!
magdow 04.12.2016 21:28
smakowite ;))
Wiktoria29 04.12.2016 21:25
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak