Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z masą orzechową i pianką.

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

cukier puder pół szklanki
jajko 1 sztuka
mąka tortowa półtorej szklanki
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
masło lub margaryna 15 dag

Masa serowa

ser biały 1 kg
jajko 5 sztuk
budyń waniliowy 2 sztuki
cukier 1 szklanka
masło lub margaryna 15 dag
masa orzechowa z kawałkami orzechów 56 dag

Pianka

śmietanka kremowa 30 % 1 szklanka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 płaska łyżka
masa orzechowa z kawałkami orzechów 2 kopiaste łyżki
cukier puder ewentualnie do smaku
gorąca woda niewielka ilość

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy
kolorowa posypka według uznania
czekolada mleczna pastylki 5 dag

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Masa orzechowa z kawałkami orzechów z puszki.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z masą orzechową i pianką.

Jest to najlepszy sernik jaki upiekłam do tej pory. Pyszny i bardzo delikatny w smaku. Pachnie orzechami, które są lekko wyczuwalne podczas jedzenia. Takie sernik można upiec na świąteczny stół lub dla gości. Przepis bardzo polecam. Zapraszam:)

Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier i żółtka ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy masę orzechową ( 2 kopiaste łyżki odkładamy do pianki ) i dokładnie ucieramy, następnie dodajemy budynie w proszku i ser ( ja użyłam gotowy w wiadereczku, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy ), całość dokładnie ucieramy. Na koniec białka ubijamy na sztywną i pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.

3. Pieczenie: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy.

4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Powinna być letnia, ale nie całkiem zimna. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy odłożoną masę orzechową i dokładnie ubijamy, jeżeli uznajemy, że pianka jest mało słodka dodajemy cukier puder do smaku. Na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy.

5. Tak przygotowaną piankę wykładamy na sernik. Sernik wstawiamy do lodówki do stężenia. Ja chłodziłam całą noc.

6. Stężony sernik kroimy, dekorujemy czekoladowymi pastylkami i cukrową posypką. Podajemy i smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 06.12.2016 22:43
Dziękuję:)
Habibi 05.12.2016 14:27
Apetycznie wygląda :)
Ewelina1991 05.12.2016 09:06
fajny serniczek
KORAL 05.12.2016 08:16
Smacznie :)
Krystyna32 05.12.2016 08:07
pyszny sernik
Anna169Hosz 05.12.2016 08:05
Kusząca propozycja:)
Babeczka35 05.12.2016 06:51
Zapraszam, jeszcze jest to poczęstuję:)
Babeczka35 05.12.2016 06:51
Dziękuję:)
jagoda5913 05.12.2016 01:01
super ciasto
Diana Rusiłowicz 05.12.2016 00:28
Jaki smakowityyyy!
gusia1000 04.12.2016 23:42
Dobre ciasto.
Patrycja33 04.12.2016 23:28
ciekawy serniczek :)
norweska20 04.12.2016 22:54
smakowicie się prezentuje
IKrakowianka 04.12.2016 22:14
perfekcyjny!
magdow 04.12.2016 21:28
smakowite ;))
Wiktoria29 04.12.2016 21:25
chętnie bym spróbowała
kd045 04.12.2016 21:18
fajny przepis ! ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak