Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z masy makowej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto o średnicy 22 cm

masa makowa 1 puszka
jajko 5 sztuk
kasza manna 7-8 łyżek
cukier 100 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

Krem

cukier 6 łyżek
budyń waniliowy 2 sztuki
masło 200 gram
sok z cytryny 2 łyżki

Dodatkowo

dżem kwaśny

Moja dekoracja

Bułka tarta klasyczna Prymat
wiórki kokosowe
mak
cytryna
czekolada

Porada

Blaty nie wymagają nasączania, ponieważ są odpowiednio wilgotne - przez co całe ciasto jest dość ciężkie.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z masy makowej

Kroki postępowania

1
Upiec ciasto.
Żółtka z cukrem utrzeć do białości i następnie stopniowo (po kila łyżek) połączyć z masą makową.
Kolejno wmieszać kaszę i proszek do pieczenia.
Białka z solą ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć zresztą składników.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) 60 minut (lub dłużej; w zależności od piekarnika) w 180-190 stopniach.
(Ciasto powinno być zarumienione po bokach i z wierzchu.)
Pod dokładnym ostudzeniu - ostrożnie przekroić na 3 blaty.
Krok 1 - Tort z masy makowej foto
2
Przygotować krem.
Z 750 ml odlać 1 szklankę mleka i rozmieszać w nim budynie z cukrem.
Pozostałe mleko zagotować i połączyć z rozmieszanymi budyniami.
Mieszać do zgęstnienia i zagotowania się całości.
Budyń zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia.
(W trakcie stygnięcia - co jakiś czas przemieszać i przykryć, aby nie robił się kożuszek.)
Masło ubić do białości i po łyżce zmiksować z zimnym budyniem, a na końcu z sokiem cytrynowym.
Krem schłodzić w lodówce do momentu całkowitego stężenia i podzielić na 3 części.

(*) Do kremu zamiast cytryny możecie dodać odrobinę kawy lub rumu.
Krok 2 - Tort z masy makowej foto
3
Następnie ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować go cienką warstwą dżemu/konfitury oraz kremem.
Całość przykryć kolejnym blatem, którego także smarujemy dżemem/konfiturą i przykrywamy ostatnim plackiem.
Wierzch i boki dokładnie posmarować pozostałym kremem.

(*) Ciasto jest dość ciężkie, więc jeśli wystąpią problemy z jego "składaniem" - tzn. krem będzie opadał pod wpływem ciężkości kolejnego placka - tort wstawiajcie do lodówki, aby krem robił się bardziej stabilny i sztywny.
(**) Dżem/marmolada powinna być kwaskowata, aby tort nie był zbyt mdły.
Krok 3 - Tort z masy makowej foto
4
Bułkę tartą zarumienić na suchej patelni i dokładnie ostudzić.
Posłuży do dekoracji boków - zamiast niej może być mak, wiórki czekoladowe lub pokruszone ciasteczka.
Krok 4 - Tort z masy makowej foto
5
Dekoracja.
Wierch tortu obsypać wiórkami kokosowymi, a boki zarumienioną bułka tartą.
Całość udekorować wg uznania i schłodzić w lodówce.
(Mój wzór makowy powstał z pomocą szablonu.)
Krok 5 - Tort z masy makowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 23.12.2016 20:08
zjadłabym go z przyjemnością
anulka69 10.12.2016 08:21
wygląda ślicznie i napewno smaczny
Urszula Świeca 05.12.2016 11:52
Świetny.))
Patrycja33 05.12.2016 09:33
wygląda pięknie :)
bietka 05.12.2016 09:10
na pewno smaczny torcik : )
Ewelina1991 05.12.2016 09:06
pięknie wygląda!!
KORAL 05.12.2016 08:16
Smacznie u Ciebie :)
mirosława4 05.12.2016 08:08
prezentuje się smacznie
Krystyna32 05.12.2016 08:06
pyszności :)
Babeczka35 05.12.2016 06:52
Pięknie i pysznie wygląda:)
Diana Rusiłowicz 05.12.2016 00:28
Oj tak...:)
Diana Rusiłowicz 05.12.2016 00:26
Dziękuję :)
gusia1000 05.12.2016 00:06
Dobre ciasto.
IKrakowianka 04.12.2016 22:15
wygląda super!
Wiktoria29 04.12.2016 21:29
fajny pomysł na zbliżające się święta
magdow 04.12.2016 21:29
smakowite ;))
kd045 04.12.2016 21:18
fajny przepis ! ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak