Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta cytrynowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

składniki na ciasto kruche

mąka krupczatka 200 g
masło 100 g
cukier puder 30 g
żółtko jajek 2 szt
sól 1 szczypta
woda zimna 2 łyżki

składniki na krem

woda 250 ml
cytryny 4 szt
cukier 150 g
masło 50 g
żółtko jajek 3 szt
mąka ziemniaczana 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta cytrynowa

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy i dodajemy masło. Dodajemy sól, cukier i rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtka, wodę i zagniatamy na gładkie ciasto.

Krok 1 - Tarta cytrynowa foto
2
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę.
Krok 2 - Tarta cytrynowa foto
3
W misce mieszamy sok z cytryn z mąką i żółtkami. W rondelku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mieszając na bardzo małym ogniu, wodę, cukier oraz mieszankę żółtek z mąką. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Nie wolno nam kremu doprowadzić do wrzątku.
Krok 3 - Tarta cytrynowa foto
4
Ciasto wałkujemy na 1 cm i wykładamy formę na tartę o średnicy 24 cm. Przekładamy ciasto do formy w paru miejscach nakłuwamy widelcem i chłodzimy 20 minut w zamrażarce.

Krok 4 - Tarta cytrynowa foto
5
Ciasto pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C (termoobieg) przez 15 minut. Wyciągamy i studzimy. Wlewamy na nasze ciasto ostudzony krem cytrynowy na całą długość. Ponownie pieczemy przez 18 minut w temperaturze 180 C (termoobieg).
Krok 5 - Tarta cytrynowa foto
6
Wyciągamy ciasto i studzimy. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki na parę godzin.
Krok 6 - Tarta cytrynowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 27.01.2017 11:24
super smakuje
ziutka123 08.01.2017 16:38
aż slinka cieknie
Krzysztof15 04.12.2016 18:00
pyszna tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak