Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Topinambur pieczony z tymiankiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

topinambur 0,5 kg
rozmaryn 0,5 łyżeczki
tymianek 1 łyżeczka
Pieprz cytrynowy mielony Prymat do smaku
sól do smaku
olej 2 łyżki
szczypiorek 1 mały pęczek
kolendra 2 gałązki

Przepis i sposób przygotowania na: Topinambur pieczony z tymiankiem

Korzenie topinamburu dokładnie myjemy (możemy moczyć je przez ok. 30 min, a później dokładnie wyszorować ), kroimy na połówki i umieszczamy w misce.
Tymianek i rozmaryn bardzo drobno kroimy, jeśli mamy suszone zioła to rozcieramy je w dłoniach i dodajemy do topinamburu.
Dodajemy pieprz cytrynowy (lub zwykły czarny pieprz i odrobinę soku z cytryny), sól oraz olej i całość dokładnie mieszamy. Przekładamy całość do naczynia, w którym będziemy piec. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. 20 min.
Po upieczeniu posypujemy naszą potrawę pokrojonym szczypiorkiem i kolendrą. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak