Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka na mące ryżowej

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka ryżowa 150 g + 4 łyżki
olej kokosowy 1 łyżka półpłynnego
cukier trzcinowy 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żurawina suszona 30 g
Krem: mleczny z wiórkami kokosowymi - 2 pełne łyżeczki
jajko 3 M

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka na mące ryżowej

Jajka dokładnie roztrzepujemy widelcem w misce. Następnie dodajemy 2 pełne łyżeczki kremu mlecznego z wiórkami kokosowymi i olej kokosowy (w konsystencji półpłynnej). Całość dokładnie mieszamy.

W drugiej misce mieszamy składniki suche – 150 g mąki ryżowej z proszkiem do pieczenia i cukrem trzcinowym.

Następnie suche składniki dodajemy do mokrych, całość dokładnie mieszamy. Dosypując powoli pozostałe 4 łyżki mąki. Masa będzie kleista, ale powinna być dość gęsta. Na koniec dodajemy żurawinę, i krótko mieszamy.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy nasze ciasteczka. Masę nabieramy przy użyciu stołowej łyżki, a następnie za pomocą palca ściągamy ją na blaszkę. Ciasteczka układamy w lekkich odstępach, ponieważ podczas pieczenia rosną.

Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Ciasteczka pieczemy około 8-9 minut (spód ciasteczek powinien być dość mocno zrumieniony). Czas zależy od piekarnika. Ciasteczka należy obserwować podczas pieczenia (głównie spód, bo wierzch będzie zawsze dość blady).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 06.12.2016 09:22
fajny przepis
olkaaa 03.12.2016 09:34
brzmi ciekawie
Agnieszka-87-25 03.12.2016 09:29
bardzo fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak