Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rabarbarowa straciatella

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 4 sztuki
mąka 2 łyżki
kakao 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
proszek do pieczenia szczypta
Soda oczyszczona Prymat szczypta
sól szczypta
olej 1 łyżka
cukier 4 łyżki

ŚMIETANKA

śmietana 30% 0,5 litry
ser biały 0,5 kg z wiaderka
cukier puder do smaku
czekolada gorzka 3/4 tabliczki
biała czekolada 0,5 tabliczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 7 łyżeczek

WYKOŃCZENIE

rabarbar 800 gram
galaretka truskawkowa 2 sztuki
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Rabarbarowa straciatella

Kroki postępowania

1
BISZKOPT: Sypkie składniki łączymy ze sobą. Żółtka oddzielamy od białek. Biała ubijamy. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do gotowej masy jajecznej wsypujemy wymieszane sypkie składniki ( mąką, proszek do pieczenia, kakao, bułka tarta, soda) oraz wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy.
Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Biszkopt pieczemy około 15- 20 minut w 180°C. Upieczony studzimy.
Krok 1 - Rabarbarowa  straciatella foto
2
ŚMIETANKA: Czekolady ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser. Całość dokładnie miksujemy i słodzimy do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Po dokładnym zmiksowaniu dodajemy starte czekolady. Po połączeniu ich z całością, otrzymaną straciatellę wykładamy na upieczony czekoladowy biszkopt. Torcik odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Krok 2 - Rabarbarowa  straciatella foto
3
GALARETKA: Rabarbar oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowany przekładamy do garnka. Podlewamy go około 0,5 szklanką wody i zagotowujemy.
Krok 3 - Rabarbarowa  straciatella foto
4
Gdy zmięknie delikatnie go miksujemy. Ponownie stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Przygotowanego musu rabarbarowego powinno wyjść 1 litr. Gdyby nie było tyle (zależy to od soczystości rabarbaru) brakującą ilość dopełniamy przegotowaną wodą. Do ciepłego musu dodajemy galaretki. Gdy te się rozpuszczą rabarbar ewentualnie słodzimy do smaku, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Krok 4 - Rabarbarowa  straciatella foto
5
Lekko tężejący wykładamy na zastygnięty torcik. Ponownie wstawimy go do chłodu by wierzch zastygł.
Torcik przed podaniem dekorujemy. Ja udekorowałam go różyczkami wykonanymi z bitej śmietany. Oczywiści można go wykończyć rozetkami z bitej śmietany.
Krok 5 - Rabarbarowa  straciatella foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 03.12.2016 11:18
Pysznie wygląda
MagdalenaIC 03.12.2016 00:51
Pysznie wygląda :)
gusia1000 02.12.2016 23:41
Znakomite ciasto.
Iwusia 02.12.2016 23:08
ekstra wygląda, a i pewno wspaniale smakuje
MAR3STA 02.12.2016 21:45
elegancki deser
IKrakowianka 02.12.2016 20:30
wygląda rewelacyjnie
Beatris 02.12.2016 20:15
Przepyszne ciasto, z przyjemnością zjadłabym kawałeczek :)
Marta1986 02.12.2016 19:09
apetyczne mniam
agnieszka214 02.12.2016 18:50
Pyszny deser mniam
Łukasz15 02.12.2016 18:35
Świetny przepis
GeneracjaXYZ 02.12.2016 17:48
Pysznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak