Burrito

Burrito

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • tortilla

    8 sztuk
  • mięso mielone wieprzowe

    1 kg
  • ząbki czosnku

    7
  • Ajwar

    5 łyżeczek
  • fasola czerwona z puszki

  • cebula

    200 gram
  • natka kolendry

    2 pęczki
  • oliwa z oliwek

    150 ml
  • pomidory

    2
  • chili Prymat

  • sól

  • pieprz biały Prymat

  • limonka

    2
  • cukier

    3 łyżeczki
  • musztarda dijon

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Pomidory pokrój w kostkę. Przełóż do miski wraz z jednym ząbkiem czosnku,sokiem z 1/2 limonki/cytryny,solą i musztardą. Dodaj odrobinę oliwy z oliwek, 1/2 pęczka kolendry. Całość zmiksuj blenderem, po czym dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek i ponownie zmiksuj.
Na patelni rozgrzej ok 20 ml oliwy z oliwek,dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Dopraw solą ,pieprzem i chili. Smaż aż mięso nabierze brązowego koloru. Mięso przełóż do miski.
Dwa ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i smaż na patelni wraz z posiekaną cebulą. Dopraw skórką z cytryny. Smaż jeszcze przez chwilę, następnie dodaj pozostałe pomidory z puszki. Dolej odrobinę wody. Dopraw solą,pieprzem,chili,cukrem oraz sokiem z jednej cytryny. Sos redukujemy.
Do sosu dodaj mięso, osączoną z zalewy fasolę i drobno posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki. Dodaj posiekany czosnek i wymieszaj. Następnie dodaj ajwar oraz pozostałą kolendrę i sok z 1/2 cytryny.Doprowadź do wrzenia, gotuj jeszcze przez chwilę.
Tortillę podgrzej na suchej patelni lub w piekarniku. Na każdy placek nakładaj farsz i zawijaj. Podawaj z sosem pomidorowym lubi innym ulubionym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

4 tygodnie temu
Pyszne i kuszące muszę kiedyś przygotować;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat