Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakaliowy gulasz

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wieprzowina 900 gram
cebula 2 sztuki
morele suszone 100 gram
figi 6 sztuk, suszone
rodzynki 2 łyżki
żurawina suszona 2 łyżki
suszone śliwki kalifornijskie 50 gram
olej
wino czerwone 0,5 szklanki
przecier pomidorowy 2 szklanki
bulion mięsny 0,5 litry do podlania
przyprawa do potraw do gulaszu
Papryka ostra mielona Prymat
Tymianek suszony Prymat
pieprz
sól do smaku
cynamon Prymat 1/3 łyżeczki
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Bakaliowy gulasz

Kroki postępowania

1
Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy na oleju.
Krok 1 - Bakaliowy gulasz foto
2
Przepłukane i osuszone mięso kroimy w kostkę o boku około 1,5- 2 cm.
Krok 2 - Bakaliowy gulasz foto
3
Pokrojone oprószamy przyprawą do gulaszu i tymiankiem. Tak przygotowane mięso dodajemy do cebuli i dokładnie obsmażamy.
Krok 3 - Bakaliowy gulasz foto
4
Pod koniec smażenia podlewamy je winem. Gdy wino odparujemy mięso podlewamy przecierem pomidorowym i połową bulionu. Gulasz przykrywami i dusimy do momentu jak mięso będzie gotowe. W trakcie podgrzewania uzupełniamy zredukowany płyn bulionem.
Krok 4 - Bakaliowy gulasz foto
5
Między czasie przygotowujemy bakalie. Morele i śliwki przekrawamy na połowę. Figi przekrawamy na 4 części, a rodzynki i żurawinę pozostawiamy bez rozdrabniania.
Przygotowane bakalie dodajemy do gulaszu na ok 10 minut przed końcem gotowania. Po ich dodaniu gulasz zagotowujemy, ewentualnie podlewamy wodą (wszystko zależy jaką chcemy uzyskań końcową konsystencję). Na koniec doprawiamy go do smaku cynamonem, papryką , pieprzem oraz dodajemy ok 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki.
Tak przygotowany gulasz podajemy w towarzystwie ugotowanej na sypko kaszy jaglanej.
Krok 5 - Bakaliowy gulasz foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 01.12.2016 23:16
wspaniale się zapowiada
gusia1000 01.12.2016 17:16
Fajne danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak