Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pudding z chleba tostowego

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1/3 kostki masła
olej do posmarowania naczynia
1 szklanka mleka,
1 szklanka śmietany ( 12% )
1/3 szklanki cukru
mały cukier waniliowy
3 jaja
200 g. moreli
50 g rodzynek

Przepis i sposób przygotowania na: Pudding z chleba tostowego

Morele i rodzynki namoczyć w gorącej wodzie przez 10 minut.
Kromki chleba należy posmarować cienko masłem.
Pieczywo należy ułożyć warstwami w natłuszczonym naczyniu.
Na każdą warstwę układać namoczone morele i rodzynki.
Mleko, śmietanę i cukier należy umieścić w rondlu i prawie doprowadzić do wrzenia. Do podgrzanego mleka i śmietany wrzucić jajka.
Krem z jajek i śmietany przecedzić przez sito, wprost na pieczywo. I poczekać aż wsiąknie.

Piekłam około 50 minut w 160*
Brytfankę miałam w kształcie serca.
Polecam gorąco :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 01.12.2016 23:53
smakowity pomysł
Ewa Wojtaszko 01.12.2016 21:57
pomysłowe :)
Agnieszka-87-25 01.12.2016 16:03
super smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak