Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantny kurczak nadziewamy kaszą i mięsem

5.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na marynatę

kurczak 1700-2000 g (cały)
masło 60 g
ząbki czosnku 4 szt
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
Imbir mielony Prymat 1 łyżka

Składniki na farsz

kasza jęczmienna 50 g
grzyby suszone 1 garść
bułka czerstwa 1 szt
mleko do namoczenia bułki
ząbki czosnku 1-2 szt
karkówka 200 g
wątróbki z kurczaka 2-3 szt
jajko 1 szt (małe)
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka

Dodatkowo

miód gryczany 1 łyżka
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny kurczak nadziewamy kaszą i mięsem

Przygotowanie marynaty:
Kurczaka dokładnie myjemy z zewnątrz i wewnątrz. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą i pieprzem (z zewnątrz i wewnątrz).

Do miękkiego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie mieszamy i równomiernie smarujemy czosnkowym masłem całego kurczaka. W miseczce mieszamy pozostałe przyprawy i posypujemy nimi kurczaka z zewnątrz i wewnątrz. Tak przygotowanego kurczaka na kilka godzin chowamy do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Przygotowanie farszu:
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 2-3 minut krócej niż zaleca producent. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Grzyby suszone płuczemy i gotujemy ok. 15-20 minut, następnie odcedzamy na sicie. Karkówkę, grzyby, cebulę, wątróbkę i odsączoną bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, kaszę oraz przyprawy i wyrabiamy na jednolitą masę.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Kurczaka napełniamy farszem, nóżki zakładamy na krzyż i przewiązujemy spożywczym sznurkiem. Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, jeśli pozostał nam jakiś farsz to również można go przełożyć do naczynia. Kurczaka podlewamy 3-4 łyżkami wody i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 60 minut pod przykryciem, następnie odkrywamy naczynie i odkrytego kurczaka pieczemy jeszcze ok. 30 minut. Po tym czasie temperaturę pieczenia zwiększamy do 200 stopni. Masło ucieramy z miodem i równomiernie smarujemy nim kurczaka, podpiekamy mięso jeszcze ok. 10 minut aż skórka ładnie się zarumieni.

Upieczonego kurczaka kroimy na porcje, podajemy z farszem i na przykład z gotowaną brukselką z marchewką.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

justynkag 02.12.2016 07:29
Wygląda smakowicie.Świetna propozycja
Wiktoria29 01.12.2016 22:14
wygląda kusząco
Ewa Wojtaszko 01.12.2016 21:58
piękne zdjęcie :)
RenataZ-et 01.12.2016 16:36
rewelacyjny pomysł
cukiereczek 01.12.2016 15:43
ale apetyczny widok
Jadwiga/Jaga85 01.12.2016 15:14
Wygląda mega apetycznie!!
KORAL 01.12.2016 14:28
Smaczny kurczak :)
Futka 01.12.2016 14:00
Przepyszny kurczak :)
ilka01 01.12.2016 13:24
Pyszności....:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak