Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny kurczak nadziewamy kaszą i mięsem
Kurczaka dokładnie myjemy z zewnątrz i wewnątrz. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą i pieprzem (z zewnątrz i wewnątrz).
Do miękkiego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie mieszamy i równomiernie smarujemy czosnkowym masłem całego kurczaka. W miseczce mieszamy pozostałe przyprawy i posypujemy nimi kurczaka z zewnątrz i wewnątrz. Tak przygotowanego kurczaka na kilka godzin chowamy do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Przygotowanie farszu:
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 2-3 minut krócej niż zaleca producent. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Grzyby suszone płuczemy i gotujemy ok. 15-20 minut, następnie odcedzamy na sicie. Karkówkę, grzyby, cebulę, wątróbkę i odsączoną bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, kaszę oraz przyprawy i wyrabiamy na jednolitą masę.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Kurczaka napełniamy farszem, nóżki zakładamy na krzyż i przewiązujemy spożywczym sznurkiem. Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, jeśli pozostał nam jakiś farsz to również można go przełożyć do naczynia. Kurczaka podlewamy 3-4 łyżkami wody i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 60 minut pod przykryciem, następnie odkrywamy naczynie i odkrytego kurczaka pieczemy jeszcze ok. 30 minut. Po tym czasie temperaturę pieczenia zwiększamy do 200 stopni. Masło ucieramy z miodem i równomiernie smarujemy nim kurczaka, podpiekamy mięso jeszcze ok. 10 minut aż skórka ładnie się zarumieni.
Upieczonego kurczaka kroimy na porcje, podajemy z farszem i na przykład z gotowaną brukselką z marchewką.
Smacznego!