Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowe ciasto z żurawiną i czekoladą

5.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 200 g
sól 1/2 łyżeczki
cukier 165 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej rzepakowy 110 g
jajko 2 szt (klasa L)
sok z cytryny 1 łyżka
jogurt waniliowy 180 g
żurawina 100 g (świeża)
kropelki czekoladowe 25 g

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowe ciasto z żurawiną i czekoladą

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Prostokątną foremkę – keksówkę o wymiarach 22x10x7 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką krupczatką.

W jednej misce łączymy mąkę z solą i proszkiem do pieczenie. W drugiej ubijamy jaja z olejem, jogurtem waniliowym i sokiem z cytryny. Cukier ucieramy kilka chwil ze skórką z cytryny i dodajemy do mąki. Na koniec delikatnie i ostrożnie łączymy mokre i suche składniki. Mieszamy aż otrzymamy jednolite ciasto, dodajemy żurawinę i czekoladowe kropelki i jeszcze raz delikatnie mieszamy.

Ciasto przelewamy do foremki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 80-90 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta w trakcie pieczenie zbyt szybko się przyrumieni możemy przykryć ciasto folią aluminiową.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 28.06.2017 08:55
lubię to ciasto
Wiesława1 02.12.2016 08:46
Wygląda smakowicie
Patrycja33 01.12.2016 23:40
Genialne ciacho!
Wiktoria29 01.12.2016 22:14
wygląda kusząco
noninka77 01.12.2016 22:14
Ojj zjadłbym :)
Renataj 01.12.2016 22:13
Bardzo apetycznie się prezentuje:)
adelajda 01.12.2016 16:55
dobre ciasto
cukiereczek 01.12.2016 15:43
cisto rewelacyjne
Jadwiga/Jaga85 01.12.2016 15:14
Super ciasto
ilka01 01.12.2016 13:26
Fajne ciasto....:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak