Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pesto z pokrzywy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

młoda pokrzywa 3 litrowa miseczka
orzechy włoskie 1 szklanka
czosnek 3-5 ząbków
ser żółty 50 dag
sól i pieprz do smaku
oliwa 3/4-1 szklanki

Porada

Pesto możemy wykorzystać jako pastę do pieczywa lub jak dodatek do makaronu, klusek czy mięsa

Przepis i sposób przygotowania na: Pesto z pokrzywy

Kroki postępowania

1
Listki pokrzywy przebieramy
Krok 1 - Pesto z pokrzywy foto
2
Pokrzywę przelewamy gotującą wodą (sparzamy), po czym ponownie zimną. Tak przygotowane listki pokrzywy dokładnie odsączamy i odciskamy.
Krok 2 - Pesto z pokrzywy foto
3
Orzechy prażymy na suchej patelni, zdejmujemy z ognia i studzimy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
Krok 3 - Pesto z pokrzywy foto
4
Tak przygotowane składniki: odciśniętą pokrzywę, starty ser, przestudzone orzechy oraz czosnek przekładamy do malaksera (blendera).
Krok 4 - Pesto z pokrzywy foto
5
Całość zalewamy oliwą i dokładnie miksujemy. W trakcie miksowania doprawiamy do smaku.
Gotowe pesto przekładamy do słoika, zamykamy, by nie miało kontaktu z powietrzem i przechowujemy w lodówce.
Krok 5 - Pesto z pokrzywy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 01.12.2016 21:59
ciekawa jestem jak smakuje
gusia1000 01.12.2016 14:44
Samo zdrowie.
ilka01 01.12.2016 13:33
Super pesto
Konczi 01.12.2016 12:16
Wygląda super a ja nie mogę pokrzyw oj szkoda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak