Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Popovers z czekoladowymi kropelkami

5.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 szt
cukier puder 2 łyżki
mleko 3,2% 450 ml
mąka tortowa 260 g
sól 1 szczypta
masło 2 łyżki (roztopionego)
kropelki czekoladowe 20 g

Porada

Aby popovers wyszły idealnie musicie przestrzegać dwóch zasad – po pierwsze wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, po drugie nie wolno otwierać drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia!

Przepis i sposób przygotowania na: Popovers z czekoladowymi kropelkami

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Formę do pieczenia muffinek (taką z otworami) smarujemy tłuszczem.

W misce ucieramy jaja z cukrem pudrem. Dodajemy mleko i roztopione masło. Miksujemy kilka chwil. Na koniec dodajemy mąką wymieszaną z solą i mieszamy aż otrzymamy jednolite ciasto. Przygotowanym ciastem napełniamy foremkę do muffinków tak do 2/3 wysokości, po wierzchu posypujemy czekoladowymi kropelkami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na najniższą półkę na 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180 stopni i pieczemy kolejne 10 minut. Ważne aby nie otwierać drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia bo popovers opadną!

Podajemy z ulubionym dżemem, miodem lub masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 01.12.2016 10:26
Takie śniadanko chętnie bym zjadła :)
jagoda5913 01.12.2016 10:25
ciekawe śniadanie
Madzai 01.12.2016 10:08
Bardzo dobre :)
olkaaa 01.12.2016 09:45
brzmi ciekawie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak