Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg z dyniowymi i buraczkowymi frytkami
Kroki postępowania
Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Ugotowaną odstawiamy pod przykryciem, by doszła, po czym delikatnie studzimy.
Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie przysmażamy. Do zrumienionej dodajemy kaszę. Całość chwilkę razem podgrzewamy. W trakcie podgrzewania kaszę doprawiamy do smaku oraz dodajemy do niej natkę pietruszki.
Buraczki obieramy i kroimy w słupki (frytki). Pokrojone przekładamy na talerz , skrapiamy oliwą i oprószamy przyprawami (sól, pieprz, tymianek, majeranek). Tak samo postępujemy z dynią.
Między czasie przygotowujemy ryby.
Umyte i osuszone ryby oprószamy solą i pieprzem i nacieramy olejem. Środki ryb wypełniamy przygotowaną kaszą. Na wierzchu ryb wykonujemy nacięcia, w których umieszczamy plasterki czosnku i igiełki rozmarynu.
Całość ponownie władamy do piekarnika. Ryby pieczemy do miękkości około 25-30 minut w 180°C.
Gotowe danie wyjmujemy, oprószamy natką pietruszki i podajemy.