Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrąg z dyniowymi i buraczkowymi frytkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pstrąg 2 sztuki
kasza jaglana 3/4 szklanki
buraki czerwone 2 małe
dynia 1/4 małej dyni
cebula 0,5 sztuki
natka pietruszki 2 łyżki posiekanej
olej
oliwa
sól do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
czosnek 2 ząbki
rozmaryn świeży gałązka
tymianek
Majeranek suszony Prymat

Porada

Ryba, kasza i pieczone warzywa to moja propozycja na pyszny, zdrowy i kolorowy obiadek.

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg z dyniowymi i buraczkowymi frytkami

Kroki postępowania

1
PRZYGOTOWANIE KASZY:
Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Ugotowaną odstawiamy pod przykryciem, by doszła, po czym delikatnie studzimy.
Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie przysmażamy. Do zrumienionej dodajemy kaszę. Całość chwilkę razem podgrzewamy. W trakcie podgrzewania kaszę doprawiamy do smaku oraz dodajemy do niej natkę pietruszki.
Krok 1 - Pstrąg z dyniowymi i buraczkowymi frytkami foto
2
FRYTKI:
Buraczki obieramy i kroimy w słupki (frytki). Pokrojone przekładamy na talerz , skrapiamy oliwą i oprószamy przyprawami (sól, pieprz, tymianek, majeranek). Tak samo postępujemy z dynią.
Krok 2 - Pstrąg z dyniowymi i buraczkowymi frytkami foto
3
Przygotowane warzywa wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Warzywa wkładamy do piekarnika na około 5 minut, 180°C.
Między czasie przygotowujemy ryby.
Krok 3 - Pstrąg z dyniowymi i buraczkowymi frytkami foto
4
RYBY:
Umyte i osuszone ryby oprószamy solą i pieprzem i nacieramy olejem. Środki ryb wypełniamy przygotowaną kaszą. Na wierzchu ryb wykonujemy nacięcia, w których umieszczamy plasterki czosnku i igiełki rozmarynu.
Krok 4 - Pstrąg z dyniowymi i buraczkowymi frytkami foto
5
Tak przygotowane ryby wykładamy na podpieczone warzywa.
Całość ponownie władamy do piekarnika. Ryby pieczemy do miękkości około 25-30 minut w 180°C.
Gotowe danie wyjmujemy, oprószamy natką pietruszki i podajemy.
Krok 5 - Pstrąg z dyniowymi i buraczkowymi frytkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 02.12.2016 13:23
pyszna rybka
adelajda 01.12.2016 16:56
piękna prezentacja
gusia1000 01.12.2016 14:48
Dobra ryba
Franciszek 01.12.2016 10:46
przepis i pomysł ciekawy
olkaaa 01.12.2016 09:45
ciekawy pomysł
Mniam 01.12.2016 09:05
Z chęcią bym zjadła tak przygotowaną rybę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak