Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienna tarta z dynią

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 250 gram
jajko 1 sztuka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
woda zimna 1-2 łyżki
sól 1/3 łyżeczki
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
margaryna 125 gram
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki

DODATKOWO;

natka pietruszki do podania
ser żółty 5 dag do posypania

NADZIENIE

mięso mielone wieprzowe 350 gram z szynki
dynia 400 gram
papryka czerwona 1 sztuka
cebula 1 sztuka
ser żółty 6 dag
śmietana 2 łyżki
jajko 2 sztuki
Sól morska ziołowa Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
tymianek do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
olej
natka pietruszki mały pęczek

Porada

Jeśli mowa o jesiennych smakach i złocistych kolorach na talerzu, to zawsze mam na myśli dynię. Jej obecność w mojej, jesiennej kuchni jest obowiązkowa.

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienna tarta z dynią

Kroki postępowania

1
CIASTO:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy do połączenia w dłoniach.
Krok 1 - Jesienna tarta z dynią  foto
2
Gotowe ciasto schładzamy około 30 minut w lodówce. Między czasie przygotowujemy nadzienie.
Schłodzone ciasto wałkujemy. Gotowym wykładamy dno i boli formy (wcześniej natłuszczonej). Dno ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
Krok 2 - Jesienna tarta z dynią  foto
3
Na tak przygotowane wykładamy nadzienie. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Tarte pieczemy około 45 minut w 180°C. Tuż przed końcem pieczenia jej wierzch posypujemy startym serem żółtym. Gdy ten się rozpuści całość wyjmujemy, posypujemy natką pietruszki i podajemy na ciepło.
Krok 3 - Jesienna tarta z dynią  foto
4
NADZIENIE: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Rumienimy ją na niewielkiej ilości oleju. Do gotowej dodajemy mięso. Całość smażymy do momentu jak mięso będzie gotowe. W trakcie smażenia mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe delikatnie studzimy.
Krok 4 - Jesienna tarta z dynią  foto
5
Na oddzielnej patelni delikatnie obsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną w grubą kostkę dynią. Warzywa doprawiamy do smaku solą i tymiankiem.
Pietruszkę siekamy. Jajka łączymy z śmietaną i startym serem.
Tak przygotowane składniki mięso, warzywa i spoiwo łączymy razem. Nadzienie doprawiamy ostatecznie do smaku i wykładamy na przygotowane ciasto kruche. Pieczemy tarte.
Krok 5 - Jesienna tarta z dynią  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 01.12.2016 11:00
Świetny pomysł!
dodi 01.12.2016 10:23
pysznie wyglada
gusia1000 01.12.2016 00:56
Smaczna tarta.
Patrycja33 30.11.2016 23:49
Wyglada smakowicie
Iwusia 30.11.2016 20:51
bardzo, ale to bardzo apetycznie wygląda
anka1988 30.11.2016 19:47
wyśmienita tarta
ania2610 30.11.2016 19:29
wspaniała tarta, bardzo apetyczna :)
ilka01 30.11.2016 17:07
wygląda pysznie :)
Agnieszka-87-25 30.11.2016 15:58
apetycznie wygląda
Futka 30.11.2016 15:46
Cudowna i niezwykle smakowita tarta :)
KORAL 30.11.2016 15:22
Wspaniały smak :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak