Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malinowa delicja

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 4 sztuki
mąka 4 łyżki
cukier 4 łyżki
proszek do pieczenia szczypta
olej 1 łyżka
sól szczypta

ŚMIETANKA

śmietana 30% 0,5 litry
ser biały 0,5 kg z wiaderka
maliny świeże ok 550 gram
czekolada gorzka 100 gram
cukier puder 3-4 łyżki do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 7 łyżeczek

DODATKOWO

delicje 24 sztuki truskawkowe

WYKOŃCZENIE

galaretka 2 sztuki malinowe
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka

Porada

Maliny można także zastąpić innymi owocami, dopasowując do ich koloru kolor i smak galaretki.

Przepis i sposób przygotowania na: Malinowa delicja

Kroki postępowania

1
BISZKOPT:Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy pojedynczo żółtka. Do gotowej masy jajecznej wsypujemy sypkie składniki oraz wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto biszkoptowe wykładamy na przygotowaną blaszkę. Biszkopt pieczemy około 20 minut w 180°C. Gotowy wyjmujemy i studzimy.
Krok 1 - Malinowa delicja foto
2
ŚMIETANKA:Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szklanki wody.
Schłodzoną śmietankę umieszczamy w misce i ubijamy. Do ubitej dodajemy cukier puder oraz stopniowo ser.
Krok 2 - Malinowa delicja foto
3
Do jednolitej, odpowiednio słodkiej masy wlewamy żelatyn ę. Dokładnie ją miksujemy, po czym dodajemy czekoladę oraz maliny. Masę bardzo delikatnie mieszamy łyżką, by owoce się nie rozpadły. Gotową wykładamy na upieczony wcześniej biszkopt. Rozprowadzamy ją równolegle po całej jego powierzchni.
Krok 3 - Malinowa delicja foto
4
Na masę wykładamy delicje. Pomiędzy nie dodatkowo umieszczamy maliny. Ciasto wkładamy do lodówki, by śmietanka zastygła.
Między czasie przygotowujemy wykończenie.
Krok 4 - Malinowa delicja foto
5
GALARETKI:Galaretki i żelatynę umieszczamy w garnuszku. Mieszaninę zalewamy 4 szklankami przegotowanej wody. Całość dokładnie mieszamy, by galaretka się rozpuściła. Tak przygotowaną studzimy. Tężejącą wylewamy na zastygnięte ciasto, które ponownie umieszczamy w chłodzie. Gdy galaretka zastygnie można się częstować.
Krok 5 - Malinowa delicja foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 01.12.2016 14:13
pyszne ciacho :)
Patrycja33 30.11.2016 10:06
Wyglada rewelacyjnie:)
jagoda5913 30.11.2016 01:09
ładnie wygląda
gusia1000 30.11.2016 00:38
Super ciasto.
Stenka 29.11.2016 22:48
Apetycznie wygląda
Renataj 29.11.2016 21:46
Już tęsknię za latem i takimi pysznymi ciastami z świeżymi owocami:)
anka1988 29.11.2016 20:29
wygląda tak smacznie, że aż szkoda by było go zjeść :)
Wiktoria29 29.11.2016 20:17
jak wspomnienie lata
Bernadeta1 29.11.2016 20:05
pychotka takie ciasto
cukiereczek 29.11.2016 19:54
Ciasto Niebiańskie
Motorek 29.11.2016 19:30
pyszny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak