Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche jabłkowo - gruszkowo - żurawinowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 2 szklanki
mąka orkiszowa typ 2000 1 szklanka
cukier 1 szklanka
masło 300 g
żółtko jajek 5 sztuk
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki

Owoce

jabłka 5 sztuk
gruszka 1 sztuka
żurawina suszona 100 g

Piana

białko 5 sztuk
sól szczypta
galaretka malinowa 1 opakowanie

Posypka

cukier puder

Porada

Lubię ciasta kruche z owocami. Tym razem upiekłam je ze świeżymi jabłkami i gruszką. Dodatkiem była suszona żurawina, która miała za zadanie pochłonięcie nadmiaru soku z owoców. W smaku ciasto wyszło bardzo dobre. Polecam do kawki, czy tez herbatki.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche jabłkowo - gruszkowo - żurawinowe

Kroki postępowania

1
Włożyć do miski wszystkie składniki na kruche ciasto.
Krok 1 - Ciasto kruche jabłkowo - gruszkowo - żurawinowe foto
2
Wyrobić rękami na jednolitą masę, potem owinąć w folię silikonową i schłodzić w lodówce.
Krok 2 - Ciasto kruche jabłkowo - gruszkowo - żurawinowe foto
3
Jabłka pokroić w grubą kostkę i wymieszać w osobnej misce z suszoną żurawiną.
Krok 3 - Ciasto kruche jabłkowo - gruszkowo - żurawinowe foto
4
Wcześniej ubić pianę z galaretką malinową. Później wymieszać z owocami.
Krok 4 - Ciasto kruche jabłkowo - gruszkowo - żurawinowe foto
5
Średnią blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a na to rozłożyć 2/3 schłodzonego ciasta. Na ciasto wyłożyć pianę wymieszaną z owocami. Na pianę wyłożyć pokrojoną w cienkie kawałki świeżą gruszkę.
Krok 5 - Ciasto kruche jabłkowo - gruszkowo - żurawinowe foto
6
Na wierzchu poskubać resztę ciasta.
Krok 6 - Ciasto kruche jabłkowo - gruszkowo - żurawinowe foto
7
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 40 - 45 minut.
Krok 7 - Ciasto kruche jabłkowo - gruszkowo - żurawinowe foto
8
Upieczone ciasto wystudzić.
Krok 8 - Ciasto kruche jabłkowo - gruszkowo - żurawinowe foto
9
Posypać cukrem pudrem. Smacznego !
Krok 9 - Ciasto kruche jabłkowo - gruszkowo - żurawinowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 29.11.2016 19:29
smaczne ciasto
Marta1986 29.11.2016 19:00
pysznosci mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak