Wyjątkowe okazje: Strudel makowy.*.

Wyjątkowe okazje: Strudel makowy.*.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    do ciast drożdżowych 1 kg
  • masło

    90 g
  • drożdże

    15 g
  • żółtka

    5 sztuk
  • cukier

    drobny 120 g
  • mleko

    250 ml
  • masa makowa

    1 puszka
  • cynamon Prymat

    5 g
  • gałka muszkatołowa mielona

    5 g
  • goździk Prymat

    5 g
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Mleko podgrzać z drożdżami i cukrem. Zasypać ¼ ilości mąki i delikatnie zamieszać. Powtarzać czynność parokrotnie, aż ciasto wyrośnie. Gdy ciasto zacznie pęcznieć dodać kolejno żółtka, miękkie masło i pozostałą część mąki. Wyrobić ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od ręki i będzie zbite. Odstawić w ciepłe miejsce.
Masę makową wymieszać z cynamonem, gałką muszkatołową i zmielonymi lub utartymi w moździerzu goździkami.
Ciasto rozwałkować na dwa placki, na środek każdego wyłożyć i rozsmarować masę makową. Placki zrolować i przełożyć na blachę do pieczenia. Gotowe strudle piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ostygną można, wedle uznania, polać je lukrem i posypać obficie skórką pomarańczową.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

26.03.2018 19:34
Fantastyczny i tyle maku, mniam!

Janina

29.11.2016 15:55
Moje ulubione smaki;))

Patrycja33

29.11.2016 14:13
smakowicie wygląda, wypróbuję przepis w święta :)

kd045

29.11.2016 14:03
super przepis !

bietka

29.11.2016 13:57
smaczny strudel : )

Franciszek

29.11.2016 13:31
piękny strudel

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat