Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KARP W GALARECIE

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp 1 KG
marchewka 2
pietruszka 1
seler 1 mały
por 1
natka 1 pęczek
cytryna 1/2
migdały w płatkach garść
sól, cukier, pieprz do smaku
rodzynki garść
cebula 1
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: KARP W GALARECIE

Warzywa obieramy i kroimy na kawałki. Obraną cebulę opiekamy. Warzywa zalewamy litrem wody i dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i solimy.
Gotujemy wywar. Gdy warzywa zmiękną odcedzamy marchewkę i odkładamy do dekoracji. Do wywaru wkładamy głowę i płetwy i gotujemy.Po 10 minutach dodajemy dzwonka i gotujemy jeszcze 20 minut. Wyjmujemy odsączamy i wyjmujemy ości. Głowę i płetwy wyrzucamy. Wywar przecedzamy przez sito. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie i rozpuszczamy w ciepłym wywarze. Dodajemy szczyptę pieprzu i sok z cytryny. Studzimy i przecedzamy. Na półmisek wlewamy trochę wywaru i wstawiamy do lodówki aby zastygł.
Karpia układamy na półmisku i zalewamy galaretą. Dekorujemy migdałami i rodzynkami oraz marchewką. Wstawiamy do lodówki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 29.12.2013 20:58
jeszcze nie robiłam
Barbara55 26.12.2011 11:35
nie lubię
rakow2
rakow2 13.04.2011 16:17
ryba lubi pływać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak