Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frytki wielowarzywne z dipem jogurtowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Warzywa i oleje

pietruszka 2 Szt
marchewka 2 Szt
ziemniaki 5-6 Szt
smalec 10 Dag

Przeprawy

Imbir mielony Prymat
Tymianek suszony Prymat Szczypta
Papryka słodka mielona Prymat Szczypta
cząber Szczypta
Papryka ostra mielona Prymat Szczypta
sól Szczypta

Sos dip

jogurt grecki 1 Opakowanie
ząbki czosnku 2 Sztuki
miód wielokwiatowy 2 Łyżeczki
sok z cytryny 2 Łyżki
sól do smaku Szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat Szczypta
Imbir mielony Prymat Szczypta
oregano Szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Musztarda delikatesowa Prymat 1 Łyžka

Przepis i sposób przygotowania na: Frytki wielowarzywne z dipem jogurtowym

Kroki postępowania

1
Najpierw myjemy , obieramy i kroimy warzywa na słupki.
Krok 1 - Frytki wielowarzywne z dipem jogurtowym foto
2
Później warzywa wykładamy na wcześniej przygotowanej blasze z pergaminem i przyprawiamy i polewamy lekko olejem lub smalcem gęsim. I wsadzamy do piekarnika o temperaturze 190 C na 30 minut.
Krok 2 - Frytki wielowarzywne z dipem jogurtowym foto
3
Sos.
Najpierw do miski dodajemy jogurt grecki i pokrojony czosnek dodajemy do jogurtu. I następnie dodajemy miód , sok z cytryny i przyprawy i całoścałość mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 20 minut.
Krok 3 - Frytki wielowarzywne z dipem jogurtowym foto
4
Po upieczeniu wystawiamy na talerz z sosem i zajadamy.
Krok 4 - Frytki wielowarzywne z dipem jogurtowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak