Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Draniki z mięsem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ziemniaki 1 kg
cebula 1 sztuka
jajko
mąka pszenna 2-3 łyżki
koper nasiona
kolendra nasiona
kminek
pieprz
sól do smaku

Nadzienie

mięso mielone 300 g( wieprzowo-wołowe)
cebula 1 sztuka
jajko
Majeranek suszony Prymat
Musztarda rosyjska Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Draniki z mięsem

Ziemniaki zetrzeć tak jak na tradycyjne placki. Dodać łyżeczkę przyprawy ( zmielone ziarna kminku, kolendry, kopru) jajko, mąkę i startą cebulę. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Składniki nadzienia dokładnie wymieszać, formować małe cienkie placuszki.
Na rozgrzaną patelnię kłaść łyżką masę z ziemniaków na to placek z mięsa. Lekko docisnąć i przykryć łyżką masy ziemniaczanej. Smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor z obu stron.
Usmażone draniki składać w naczyniu, podlać kilkoma łyżkami wody, przykryć i dusić na bardzo wolnym ogniu ok. 10 minut. Ja wstawiłam na ten czas do piekarnika nagrzanego do temp, 180 stopni.
Podawać z gęstą śmietaną i surówką, najlepiej z kiszonej kapusty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 26.11.2016 09:14
Smaczne i pomysłowe placuszki z ziemniaków.
MonikaW 26.11.2016 08:00
pyszne danie
jagoda5913 26.11.2016 00:46
ciekawy pmysł
Wafelek2601 25.11.2016 22:28
Bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak