Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta wigilijna

2.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kapusta wigilijna z grzybami to tradycyjna potrawa, której nie może zabraknąć na polskich stołach podczas świąt Bożego Narodzenia. Stanowi pyszny dodatek do karpia i innych ryb podawanych podczas uroczystej kolacji. Świetnie będzie smakować także na drugi dzień do świątecznego obiadu.

Składniki:

kapusta kiszona 1/2 kg
grzyby suszone 1 szklanka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 2 szt
cebula biała 1 szt
olej do smażenia 2 łyżki
pieprz do smaku
sól do smaku
bulion warzywny 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta wigilijna

Sprawdzony przepis, z którego dowiesz się jak zrobić wigilijną kapustę z grzybami. Krok po kroku poznasz:  

  • jak przygotować grzyby?
  • czym doprawić wigilijną kapustę?
  • jaki bulion użyć? 
  • ile czasu należy dusić kapustę?  

1. Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin. Ja zazwyczaj namaczam je wieczorem i zostawiam do rana. Cebulę kroimy w piórka.

2. Nagrzewamy patelnię i kiedy czujemy, że środek patelni jest nagrzany dodajemy odrobinę oleju i po chwili nakładamy cebulkę. Cebulę szklimy na złoty kolor.

3. Grzyby siekamy. Nie wylewamy wody od grzybów. U mnie nie ma znaczenia, czy będą w paski czy w kostkę. Ważne, aby były widoczne w kapuście. Dodajemy je do cebuli.

4. Kapustę też lekko siekamy i dodajemy do reszty składników. Zalewamy wodą od suszonych grzybów. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i doprawiamy solą i pieprzem młotkowanym. Zalewamy bulionem warzywnym do wysokości kapusty. Jeśli nie macie domowego bulionu, dobrze sprawdza się kostka bulionowa grzybowa.

5. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ponad godzinę do 1,5 godziny. Kontrolujemy ilość bulionu, bo będzie odparowywał. Można uzupełnić przegotowaną wodą.

Gotowa kapusta powinna być już miękka i bez bulionu.

Kapusta wigilijna to tylko jedna z wielu pysznych potraw przygotowywanych na Boże Narodzenie. Zobacz także jak przygotować wigilijny barszcz, karpia, pierniczki oraz inne świąteczne przepisy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 13.12.2016 13:17
kapusta pycha
marzut 27.11.2016 09:56
Super przepis
halina17 26.11.2016 20:23
świątecznie : )
noninka77 26.11.2016 15:48
Wprost uwielbiam :)
Patrycja33 25.11.2016 22:46
pyszności :)
Wafelek2601 25.11.2016 22:28
Bardzo dobra
bertpvd 25.11.2016 22:06
idealny przepis na kapustę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak