Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z kremem czekoladowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1i 3/4 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka kefiru
1/2 szklanki oleju rzepakowego
3 jaja
1 szklanka zaparzonej gorącej kawy bez fusów
masa; 300 g. gorzkiej czekolady
4 łyżki kakao
2 łyżki wódki
10 łyżek wody
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
4 jaja
6 łyżek cukru
500 ml śmietanki 30%

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z kremem czekoladowym

W jednym naczyniu połączyć;
przesianą mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia. Cukru nie dajemy.
W innym naczyniu ;
wymieszać maślankę, olej, jajka dodać cukier i wymieszać mikserem na wolnych obrotach.
Do wymieszanych mokrych składników dodajemy suche i mieszamy mikserem krótko, tylko do połączenia się składników.

Następnie powoli wlewamy gorącą kawę mieszając już szpatułką.

pieczemy w 180* 40-50 minut. Albo do suchego patyczka.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, kakao, wodę, wódkę.
Żółtka ubić z połową cukru do białości.
Białka także należy ubić z drugą połową cukru na sztywną pianę.

Rozpuszczone składniki wlewamy stopniowo do masy z żółtek aż do całkowitego połączenia.
Białka dodajemy powoli do masy, delikatnie mieszając.
Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej masę i mieszamy szpatułką żeby nie było białych smug.
Krem umieszczamy w lodówce.
Dekorujemy tort.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 05.03.2017 11:40
fajny torcik
Grazyna0211 27.11.2016 14:50
smaczny deser
Beatris 27.11.2016 14:11
Wspaniały tort, z przyjemnością zjadłabym kawałeczek, mniam :)
Stenka 27.11.2016 10:42
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak