Przepis i sposób przygotowania na: Tort z kremem czekoladowym
przesianą mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia. Cukru nie dajemy.
W innym naczyniu ;
wymieszać maślankę, olej, jajka dodać cukier i wymieszać mikserem na wolnych obrotach.
Do wymieszanych mokrych składników dodajemy suche i mieszamy mikserem krótko, tylko do połączenia się składników.
Następnie powoli wlewamy gorącą kawę mieszając już szpatułką.
pieczemy w 180* 40-50 minut. Albo do suchego patyczka.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, kakao, wodę, wódkę.
Żółtka ubić z połową cukru do białości.
Białka także należy ubić z drugą połową cukru na sztywną pianę.
Rozpuszczone składniki wlewamy stopniowo do masy z żółtek aż do całkowitego połączenia.
Białka dodajemy powoli do masy, delikatnie mieszając.
Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej masę i mieszamy szpatułką żeby nie było białych smug.
Krem umieszczamy w lodówce.
Dekorujemy tort.