Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowa chmurka

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1 kg
cukier 5 łyżek
ciastka maślane 200 g
masło 1/3 kostki
śmietana 30% 1 szklanka
mleko kokosowe 1 puszka
cukier puder 2 łyżki
galaretka cytrynowa 1 op
Żelatyna wieprzowa Prymat 5-6 łyżeczek

Porada

Ciasto nie jest zbyt słodkie- jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta to należy zwiększyć ilość cukru.

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowa chmurka

Dynię obieramy ze skórki, wydrążamy środek, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy małą ilość wody, wrzucamy pokrojoną dynię, dodajemy zwykły cukier i dusimy na małym ogniu do miękkości. Następnie blendujemy na gładkie puree. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasteczka mielimy na miałko i łączymy z rozpuszczonym masłem. Powstałym "piaskiem" wylepiany dno tortownicy, wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Gotowy spód wkładamy do lodówki.
Dyniowe puree dzielimy na dwie części w stosunku 1:2. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, aby napęczniała. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki puree dyniowego z większej części, mieszamy i wszystko z powrotem przelewamy do większej części puree. Mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo śmietankę kokosową (tylko stałą część mleczka kokosowego) i dokładnie mieszamy. Śmietankę kremówkę ubijamy mikserem z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy powoli masę dyniowo-kokosową i mieszamy delikatnie łyżką. Gotową masę wylewamy na przygotowany spód i wkładamy do lodówki do stężenia.
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Do rozpuszczonej galaretki dodajemy odłożoną mniejszą część puree dyniowego. Mieszamy i studzimy. Na stężałą masę wylewamy zimną galaretkę, Wkładamy do lodówki do stężenia. Przechowujemy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 26.11.2016 00:01
Muszę i ja spróbować dyniowego ;)
noninka77 25.11.2016 17:15
Idealnie wyszło :)
dodi 25.11.2016 17:01
super wygląda
Bernadeta1 25.11.2016 16:59
rewelacja takie ciasto
KORAL 25.11.2016 15:39
Doskonały :)
cukiereczek 25.11.2016 14:55
rewelacyjne ciasto
ania2610 25.11.2016 14:54
pysznie wygląda!
adelajda 25.11.2016 13:27
Chętnie spróbuję :)
Mniam 25.11.2016 11:27
Z chęcią zjadłabym na deser :)
RenataZ-et 25.11.2016 10:56
bardzo apetyczne ciasto
mysza75 25.11.2016 10:16
jakie fajne ciasto na zimno
Krystyna32 25.11.2016 09:15
pyszności :)
Ewelina1991 25.11.2016 09:04
ciekawy przepis
Wiesława1 25.11.2016 08:19
Świetny deser
endzi
endzi 25.11.2016 07:04
wyglda na smaczne!
Edith85 25.11.2016 06:11
Wygląda rewelacyjnie
ilka01 25.11.2016 00:57
pyszotka ...:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak