Kapusta pekińska na gęsto

Kapusta pekińska na gęsto

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta pekińska

    duża główka
  • marchewka

    duża
  • seler naciowy

    mlody do smaku
  • por (biała część)

    średni kawałek
  • cebula biała

    duża
  • mąka pszenna

  • mleko

    100 ml
  • masło

    70 g
  • śmietanka

    100 ml
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kapusta pekińska na gęsto
Kapustę poszatkować dość cienko i lekko posolić. Wymieszać i przełożyć do dużego garnka z rozpuszczonym masłem.
Krok 2 - Kapusta pekińska na gęsto
Dodać drobno pokrojonego pora, podlać niewielką ilością gorącej wody i nakryć. Dusić kilka minut, aż kapusta zmniejszy objętość.
Krok 3 - Kapusta pekińska na gęsto
Dołożyć drobno pokrojone łodyżki selera naciowego.
Krok 4 - Kapusta pekińska na gęsto
Obrać marchewkę i zetrzeć na średnich oczkach tarki, dodać do kapusty, dodać nieco soli i pieprzu.
Krok 5 - Kapusta pekińska na gęsto
Dusić, aż kapusta zmięknie i odparuje woda. Podlać kapustę mlekiem i chwilę poddusić bez pokrywki. Posypać niewielką ilością mąki pszennej i mieszać, aż kapusta zgęstnieje.
Krok 6 - Kapusta pekińska na gęsto
Dolać śmietankę i doprawić całość do smaku.
Podawać jako dodatek do obiadu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kierowca bombowca

04.12.2016 11:48
Już wiem, że mi posmakuje.

♥Cσcσиυт♥мιℓк♥

28.11.2016 18:11
Mam w domu kapustę pekińską i jutro próbuję.

Habibi

27.11.2016 17:40
Kapustą pekińską zastępuję młodą cukrową kapustę, na którą sezon jest krótki. Robię ją z różnymi dodatkami.

Pink Sheep

26.11.2016 12:29
nigdy nie jadłam tak przygotowanej pekinki

Motorek

24.11.2016 19:18
fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat