Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe bez mleko i bez jajek

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna 3 szklanki
drożdże świeże 25 g
woda letnia 1 szklanka
cukier 3 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
masło 1/4 szklanki
mus jabłkowy 3 łyżki
rodzynki 1 garść
żurawina suszona 1 garść
Cynamon mielony Prymat 1 łyżka

Dodatki

czekolada mleczna 1/2 tabliczki
wiórki kokosowe 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe bez mleko i bez jajek

Wymieszać przesianą mąkę, sól, cukier. Do wody dodać drożdże i mieszać przez chwilę aż się rozpuszczą.
Wodę z drożdżami wlać do mąki razem z masłem . Wymieszać łyżką, następnie wyrabiać ręką ok. 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło.
Zostawić do wyrośnięcia na min. 30 minut.

Wyjąć ciasto na stolnicę i wyrabiać przez minutę, uformować kulę, podzielić ją na 4 części.
Każdą rozwałkować na prostokąt. Na każdy nakładamy mus jabłkowy, rozsmarowujemy, posypujemy rodzynkami i żurawiną, obsypujemy cynamonem.
Kawałki nakładamy ja siebie. Następnie spleść ciasto.. Końcówki zlepić razem na kształt wieńca i ułożyć w formie.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 minut.

Po upieczeniu oblewamy roztopioną czekoladą i posypujemy kokosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 25.11.2016 23:17
Bardzo lubię
AZgotuj 25.11.2016 11:02
mam ochotę na drożdżowe:)
gusia1000 25.11.2016 00:17
Dobre ciasto.
agnieszka214 24.11.2016 17:51
Lubię takie slodkosci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak