Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybka zapiekanka gołąbkowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 kg
mięso mielone 500 g
cebula 1 szt
ząbek czosnku 1 szt
jajko 5 szt
śmietana 30% 250 ml
ryż 3 torebki
pszenne zarodki 3 łyżki
sól i pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Szybka zapiekanka gołąbkowa

Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, studzimy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż cebula lekko zbrązowieje. Kapustę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i szatkujemy. Mięso mielone wrzucamy do miski, przyprawiamy pieprzem, solą, przyprawą do mielonego, papryką mieloną słodką i ostrą oraz ziołami prowansalskimi. Do mięsa dodajemy 1 jajko, zarodki pszenne lub otręby i mieszamy ręką, aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie dodajemy ugotowany, ostudzony ryż oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i mieszamy wszystko łyżką.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno układamy warstwę poszatkowanej kapusty, na kapustę wykładamy połowę mięsa z ryżem. Następnie układamy drugą warstwę kapusty i na nią drugą połowę mięsa z ryżem. Na końcu układamy trzecią warstwę kapusty.
Jajka rozbełtujemy, mieszamy ze śmietanką, przyprawiamy solą i pieprzem i polewamy nimi składniki w naczyniu żaroodpornym. Zakrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 50-60 min.
Podajemy z sosem pomidorowym lub ketchupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 26.11.2016 14:50
pyszne jedzonko
Aleksandra/Olcia 24.11.2016 10:32
pychotka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak