Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piadina z wędzoną makrelą

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 250 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda 125 ml
sól 1/2 łyżeczki
olej do smażenia

Nadzienie

makrela wędzona 1 sztuka
cebula biała 1 mała
żółty ser starty 30 g
serek topiony 50 g
musztarda 1/2 łyżeczki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Piadina z wędzoną makrelą

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na 4 części i każdą z nich formujemy w placek o grubości ok. 1 cm.

Na patelni rozgrzewamy olej, po czym układamy na nim placki. Smażymy na wolnym ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmujemy i studzimy.

Makrelę oddzielamy od skóry i ości. Dodajemy do niej drobno pokrojoną cebulę, starty ser, serek topiony i musztardę - mieszamy i doprawiamy do smaku solą.

Usmażone placki przekrawamy na pół, wypełniamy farszem z makreli i ponownie smażymy po 2-3 minuty z każdej strony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 23.11.2016 23:53
wspaniale się prezentuje i pewno znakomicie smakuje
MAR3STA 23.11.2016 22:17
bardzo apetyczna ta przystawka, z chęcią bym zjadła
norweska20 23.11.2016 22:07
wygląda kusząco
Renata9 23.11.2016 22:07
Bardzo dobre jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak