Przepis i sposób przygotowania na: Bananowo-orzechowa tarta z awokado
Kroki postępowania
Trzy rodzaje mąki siekamy z chłodnym tłuszczem do konsystencji kruszonki, następnie dodajemy cukier puder, śmietanę, żółtko, szybko zagniatamy ciasto.
Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Formę 18 lub 19 cm smarujemy margaryną, posypujemy mąką kukurydzianą.
Ciasto wałkujemy lub rozklepujemy na 22 cm okrąg i wypełniamy nim spód i boki (do 3 cm) blaszki, ucinamy wystające ciasto.
Spód ciasta lekko nacinamy i pieczemy ciasto ok. 20-25 minut w 180 C.
Strudzimy.
Do blendera wkładamy obrane, pokrojone w plastry banany i awokado, dodajemy lekko płynny miód i całość blendujemy na bardzo gładką masę.
Następnie dodajemy karob ( zastąpi nam czekoladę) i jeszcze chwilkę mieszamy.
Wszystko razem mieszamy łyżką.
Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum jedną godzinę.
Masa jest dość luźna i bardzo smaczna. Polecam.