Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SERNIK NA ZIMNO TRÓJKOLOROWY

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 4 sztuki
woda gorąca 4 łyżki
cukier kryształ 4 łyżki
mąka pszenna 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
zapach waniliowy 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 paczka

MASA RÓŻOWA

serek homogenizowany 0,5 kilograma
cukier puder 3 łyżki
galaretka truskawkowa 1 sztuka
woda gorąca 1/2 szklanki

MASA BIAŁA

serek homogenizowany 0,5 kilograma
cukier puder 3 łyżki
galaretka cytryniwa 1 sztuka
woda gorąca 1/2 szklanki

WIERZCH SERNIKA

galaretka truskawkowa 1 sztuka
gorąca woda 1/2 litra

Przepis i sposób przygotowania na: SERNIK NA ZIMNO TRÓJKOLOROWY

Upiec biszkopt według swojego przepisu na biszkopt (każdy  go inaczej, a ja podam mój) w standardowej tortownicy o średnicy 26 cm.
Ubić całe jajka z  kryształem i waniliowym, dodając stopniowo wodę, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać w 1 stronę podbierając  od spodu do góry, ruchem kołowym.
Masa musi być puszysta i kremowa, wlać na blachę.
Zanim wleję ciasto na blachę, to wykładam spód tortownicy papierem śniadaniowym, a boków niczym nie smaruję i nie posypuję.
Biszkopt piec (najlepiej poprzedniego dnia) w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut na termoobiegu lub grzałce górnej i dolnej, to zależy od pieca elektryczno-gazowego, która funkcja jest lepsza.
Potem  zaraz obrócić biszkopt do góry dnem na jakimś naczyniu, by nie opadło.
Gdy wystygnie wyjąć go delikatnie z tortownicy i przekroić na 2 równe części za pomocą nitki lub ostrego, długiego noża.
Zrobić 2 masy-różową (ser wymieszać lekko z cukrem pudrem i tężejącą galaretką truskawkową rozpuszczoną w ½ szklanki wody) i białą (ser wymieszać lekko z cukrem pudrem i tężejącą galaretką cytrynową rozpuszczoną w ½ szklanki wody) do przełożenia 2 blatów biszkoptu oraz rozpuścić 1 galaretkę truskawkową według przepisu na opakowaniu, by tężejącą polać wierzch sernika na zimno.
Na 1 blat biszkoptu nanieść masę różową i wyrównać powierzchnię, potem położyć 2 blat biszkoptu i nanieść masę białą, wyrównać powierzchnię.
Na masę białą dać tężejącą galaretkę truskawkową.
Gotowy sernik na zimno wstawić do lodówki na parę godzin do całkowitego zastygnięcia i schłodzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 08.06.2018 00:28
Smakowity sernik;)
Urszula Świeca 04.07.2017 21:50
Wspaniały serniczek.))
Ela15 21.03.2017 07:43
prezentuje się bardzo apetycznie
gusia1000 15.02.2017 23:27
Dziękuję za komentarze. Wszyscy dostali po plusie.
Smaczna_B 05.02.2017 17:04
Oj zjadłabym takiego serniczka !Gusia1000 proszę się nie przejmować tymi minusami.Ale nurtuje mnie , czemu ktoś tak się uwziął i daje te minusy ?
anulka69 02.02.2017 14:03
chętnie spróbuję
Róża1 27.01.2017 23:31
wygląda kusząco :-)
Bożena Matuszczyk 26.01.2017 21:12
Smakowity i kuszący;)
Laila2786 16.01.2017 16:47
wygląda smakowicie
gusia1000 02.12.2016 18:58
Nawet tu pewne osoby minusują plusy, które ja wstawiłam za komentarze pod moim przepisem, a 2 raz tego nie mogę zrobić.
Jadwiga/Jaga85 01.12.2016 15:11
Pyszne ciasto:)
eliza135 26.11.2016 14:42
Smaczny taki pycha
Bernadeta1 24.11.2016 17:43
pyszności taki sernik
gosia56 24.11.2016 10:24
na pewno pyszny serniczek ;)
pestka 24.11.2016 08:55
bardzo smaczny deser
Babeczka35 24.11.2016 07:47
Pyszny sernik.
gusia1000 23.11.2016 21:49
Wszystkim osobom, które komentują mój przepis daję po plusie.
halina17 23.11.2016 19:22
Lubię serniki na zimno.
gusia1000 23.11.2016 15:17
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
AZgotuj 23.11.2016 11:53
świetny deser :)
KORAL 23.11.2016 11:47
Smaczny torcik serowy :)
mysza75 23.11.2016 10:57
uwielbiam takie serniki
adelajda 23.11.2016 10:49
Fajne ciacho :)
Grazyna0211 23.11.2016 10:22
smaczny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak