Przepis i sposób przygotowania na: SERNIK NA ZIMNO TRÓJKOLOROWY
Ubić całe jajka z kryształem i waniliowym, dodając stopniowo wodę, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać w 1 stronę podbierając od spodu do góry, ruchem kołowym.
Masa musi być puszysta i kremowa, wlać na blachę.
Zanim wleję ciasto na blachę, to wykładam spód tortownicy papierem śniadaniowym, a boków niczym nie smaruję i nie posypuję.
Biszkopt piec (najlepiej poprzedniego dnia) w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut na termoobiegu lub grzałce górnej i dolnej, to zależy od pieca elektryczno-gazowego, która funkcja jest lepsza.
Potem zaraz obrócić biszkopt do góry dnem na jakimś naczyniu, by nie opadło.
Gdy wystygnie wyjąć go delikatnie z tortownicy i przekroić na 2 równe części za pomocą nitki lub ostrego, długiego noża.
Zrobić 2 masy-różową (ser wymieszać lekko z cukrem pudrem i tężejącą galaretką truskawkową rozpuszczoną w ½ szklanki wody) i białą (ser wymieszać lekko z cukrem pudrem i tężejącą galaretką cytrynową rozpuszczoną w ½ szklanki wody) do przełożenia 2 blatów biszkoptu oraz rozpuścić 1 galaretkę truskawkową według przepisu na opakowaniu, by tężejącą polać wierzch sernika na zimno.
Na 1 blat biszkoptu nanieść masę różową i wyrównać powierzchnię, potem położyć 2 blat biszkoptu i nanieść masę białą, wyrównać powierzchnię.
Na masę białą dać tężejącą galaretkę truskawkową.
Gotowy sernik na zimno wstawić do lodówki na parę godzin do całkowitego zastygnięcia i schłodzenia.