Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ekspresowa fasolka po bretońsku z puszki

5.0
(212)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Super łatwy i szybki przepis na fasolkę po bretońsku z puszki. Do zrobienia tego popularnego dania jednogarnkowego potrzebujesz fasolę z puszki, kiełbasę, boczek, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wystarczy 30 minut i fasolka po bretońsku gotowa!

Składniki:

Lista składników:

fasolka konserwowa 2 puszki
boczek wędzony 100 gramów
kiełbasa 100-150 gramów
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 2-3 sztuki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
olej do smażenia
woda 1 szklanka

Opcjonalnie:

świeże listki ziół 1 (jeśli masz) garść

Porada

Proporcje mięsa zależą od indywidualnych upodobań.

Przepis i sposób przygotowania na: Ekspresowa fasolka po bretońsku z puszki

Jak szybko zrobić fasolkę po bretońsku? To proste! Wykorzystaj białą fasolę z puszki, dodaj kiełbasę wędzoną i boczek, trochę cebuli i gotowe. Fasolka po bretońsku najlepiej smakuje zagęszczona koncentratem pomidorowym i doprawiona czarnym pieprzem i majerankiem.

Kroki postępowania

1
Na patelni podsmażyć kiełbasę, boczek i cebulę.
Krok 1 - Ekspresowa fasolka po bretońsku z puszki foto
2

Mięso z cebulą przełożyć do garnka z wodą, liśćmi laurowymi i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość podgotować z 10-15 minut i następnie dodać fasolkę.

Krok 2 - Ekspresowa fasolka po bretońsku z puszki foto
3
Na końcu danie zagęścić przecierem pomidorowym.
Krok 3 - Ekspresowa fasolka po bretońsku z puszki foto
4

Całość doprawić (solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką) i zagotować. Do fasoli dodatkowo można dodać suszone i świeże zioła.

Krok 4 - Ekspresowa fasolka po bretońsku z puszki foto

Fasolka po bretońsku z puszki to nic innego, jak tradycyjne danie jednogarnkowe, do którego przygotowania wykorzystujemy ugotowaną fasolę z puszki. To ekspresowa wersja tej popularnej potrawy. Gotowe danie podaj ze świeżą bagietką lub chlebem. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 08.02.2024 20:20
Czy do fasolki po bretońsku z fasolki z puszki, fasolkę trzeba odcedzić czy nie?
Doradca Smaku 14.02.2024 10:41
Proszę fasolkę odcedzić :)
Damisia1117 04.01.2024 19:26
Byłam sceptycznie nastawiona ale głód na fasolkę był większy :))) więc zrobiłam i.... jestem zachwycona. Nie wierzyłam, że będzie smakować jak "notmalna" a tu prosze jakie zdziwienie! Dzięki za przepis Kochana !! :)) :D
1felipe4 01.05.2018 16:38
Cześć! Proszę podaj ile trzeba wlać wody do garnka. Jestem kiepskim kucharzem, więc wolę się dopytać.
gusia1000 02.02.2017 23:21
Lubię to danie.
anulka69 16.12.2016 19:54
szybko i równie smacznie
Diana Rusiłowicz 26.11.2016 00:49
Ktoś zminusował moje plusy :(
Diana Rusiłowicz 25.11.2016 00:55
Polecam :)
Margo1 24.11.2016 14:40
Uwielbiam fasolę po bretońsku,ale z puszki jeszcze nie robiłam
Diana Rusiłowicz 24.11.2016 01:06
Fakt. I także smacznie :)
ania2610 23.11.2016 11:46
bardzo lubię - a z puszki o wiele szybciej :)
olkaaa 23.11.2016 10:07
już dawno nie robiłam
jan_mag 23.11.2016 10:06
Bardzo dobra :)
dodi 23.11.2016 09:02
pyszniutka fasolka
Babeczka35 23.11.2016 07:49
Smacznie i syto.
Diana Rusiłowicz 23.11.2016 00:36
Dziękuję :)
MałaMi89 22.11.2016 23:55
Taka szybka też u nas czasem "bywa na obiedzie" ;)
RenataZ-et 22.11.2016 20:59
super pomysł na szybkie danie!
Renataj 22.11.2016 20:51
Fajny pomysł:) Często mam ochotę na fasolkę po bretońsku już, teraz a tu trzeba zalać fasolę, odstawić na noc itd. Smaczny pomysł na ekspresową fasolkę:)
kd045 22.11.2016 20:37
pyszności ! ;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak